Най-странният шеф на наблюдаваща за спазване на човешките права група в света

Той искаше да отиде до Хомс. Това бе желанието на генерал Мухаммад Ахмад Мустафа ал-Даби. Той оглави мисията от наблюдатели на Арабската лига в Сирия, като казва пред репортери, че властта в Дамаск досега е била много “приятелска и отзивчива”. Наблюдателите влязоха в Сирия на 26 декември в атмосфера на огромно напрежение, сблъсъци и убийства в страната. Още на 27 декември, ден след пристигането им, от Сирия бе съобщено за десетки жертви. Активисти заявяват, че танковете са се изтеглили от улиците часове преди да пристигнат наблюдателите. Те, от своя страна трябваше да докажат, че тези думи са истина. И тогава се започнаха различните версии за ставащото в Сирия. А както знаем, рибата се вмирисва откъм главата. [1. Foreign Policy, “The World’s Worst Human Rights Observer“]

Ръководителят на мисията на Арабската лига, генерал Ал-Даби е може би най-странният шеф на мисия за спазване на човешките права, който светът е виждал. Известен е като твърд поддръжник на суданския президент Омар ал-Башир. Но не това е неговата тъмна страна в биографията му, а фактът, че е издирван от Международния наказателен съд за извършен геноцид в Дарфур и създаването на милиции, извършващи редица престъпления. Участието на Ал-Даби започва през 1999 година, четири години след началото на насилието в Дарфур и Южен Судан. За да възстанови редът от правителството в Хартум е изпратен генерал Ал-Даби. [2. Julie Flint and Alex De Waal, “Darfur: A New History of a Long War“]

Пъстрото минало на Ал-Даби е само една от критиките към наблюдателната мисия, които активисти за човешки права отправиха към Арабската лига, която изяви желание да следи изпълнението на споразумението между Сирия и Лигата за спиране на насилието и репресиите. Със сигурност 50 души, които бяха пратени в Сирия са изключително малко (те пристигнаха на групи по 10 души след 26 декември). Съществуват кадри, показващи, че дори когато наблюдателите са на място, се чува обстрел от близките сгради – в Хомс и Хама – което може да говори много и най-вече с отрицателен знак. Наблюдателите на Арабската лига не могат и не трябва да бъдат водени от човек като Ал-Даби, за когото убийствата са част от работните му задължения.

 

4 Replies to “Най-странният шеф на наблюдаваща за спазване на човешките права група в света”

  1. За мир – ще има. И демокрация, но не трябва да си представяме западен модел – първо, че не е редно, и второ – не е точно. Все някога ще свърши това.

 1. “Дамск Двама кувейтски наблюдатели, които са част от наблюдателната мисия на Арабската лига, са били „леко ранени” при атака на „неидентифицирани протестиращи”. Това предава АФП, позовавайки се на кувейтското министерство на отбраната.
  Инцидентът е първият подобен случай, в който наблюдатели на Арабската лига в Сирия биват ранени. Двамата войници са били на лечение в болница след инцидента в понеделник, а по-късно са били отписани в добро здраве и са продължили работа в централата на мисията в Сирия.
  Наблюдатели от Алжир, Ирак, Кувейт, Мароко и Обединените арабски емирства са били атакувани, докато са се запътвали към крайбрежния град Латакия, се казва още в изявлението, без да се дават повече подробности.
  Шестима кувейтски военни офицери взимат участие в наблюдателната мисия на лигата, която е в Сирия след 26 декември, опитвайки се да оцени дали режима на Башар Асад се придържа към план за спиране на репресиите срещу протестиращи.
  © 2011 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция “Фокус” е задължително!”

  Вече започнаха и да ги стрелят… на мен обаче ми прилича на правителствена провокация, тъй като протестиращите нямат интерес да настройват наблюдателите срещу себе си…

Comments are closed.