Ордени на килограм…

София. Президентът Георги Първанов връчи орден “Стара планина” – първа степен с мечове, на вицепрезидента на Република България о.р. генерал-майор Ангел Марин, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Висшето държавно отличие се връчва за изключително големите заслуги на Ангел Марин към Република България. Високото отличие беше гласувано миналата година от кабинета, по предложение на президента. В мотивите за награждаването се посочва, че Ангел Марин активно участва в обществено-политическия живот на страната и има голям принос за военно-патриотичното възпитание на младите хора и гражданите. Като офицер, ген. Марин има значителен принос за изграждането и развитието на Сухопътните войски в Българската армия. От присвояването на първо офицерско звание, до преминаването в резерва, служи на различни длъжности в Ракетни войски, като от 1990 до 1998 г. е командващ Ракетни войски и артилерия в Сухопътните войски. Правителството мотивира награждаването му и с изключителен принос в работата с българите, живеещи извън пределите на страната.
Николета АНДРЕЕВА

 

Интересна новина… Искам и аз 10 години да съм си клатил…звънчетата и след това да ми дадат орден “Стара планина” с мечове, бухалки, лаврови листа, дъбови клони, голи женски тела от сребро и т.н.

Изглежда най-висшето ни държавно отличие съвсем се е обезличило, след като поредният човек, за когото никой нищо не знае, го получава. Въобще, схемата, по която се номинират и се раздават подобни отличия е доста мътна… Ако Ангел Марин е модел за това кой трябва да получава “Стара планина”, спокойно може да се закичат и 90% от депутатите, които също от 10-тина години са в Парламента, никой не ги знае и нищо не са свършили.

Да се говори за това колко е направено за българите зад граница е повече от абсурдно. За българите в граница не е направено нищо, камо ли за тези, които за отвъд нея. Поредната, меко казано, абсурдна церемония, демонстрираща безличността на политиците у нас… Но какво ли му пука на Марин…10 години в политиката но извън камерите, 10 години с хубава заплата, но без скандали, 10 години за да уреди живота си занапред без да му се обръща внимание от никой… и сега – орден “Стара планина”… Какво да кажа? На печелившите – честито!

П.С. – Обърнете внимание на посланието върху ордена – “Не се продава”… Изглежда е време да го махнат, стои някак лицемерно…

П.С. Кабинетът предлага орден “Стара планина” за собственика в “Главболгарстрой” Симеон Пешов

Президентът на строителната компания “Главболгарстрой” Симеон Пешов да бъде награден с орден “Стара планина” – първа степен.

Аргументите на правителството: “Изключителните му заслужи в развитието на строителния бранш в България”.

Предложението е от министъра на регионалното развитие и благоустройство от Лиляна Павлова и ще бъде обсъдена на заседанието на кабинета утре. Следва правителството да отправи предложение към президента.