Смъртта на журналиста Жил Жакие, безпорядък сред наблюдателите в Сирия

Ден след като наблюдател от Арабската напуска Сирия отвратен от видяното, друг го последва, като заплаши да подаде оставка и също да напусне мисията. Ануар Малек напусна Сирия, като се появи в ефира на Al Jazeera и нарече мисията “фарс”:

Алжирецът (според други е тунизиец) заявява, че:

“Това, което видях е хуманитарна катастрофа. Режимът не просто е извършил военна престъпление, но и серия от престъпления срещу народа си. Снайперистите са навсякъде, стрелят по цивилни. Хората са отвличани. Затворници са изтезавани и няма освободени.”

Ракетна атака в Хомс уби 8 души, включително известният журналист Жил Жакие.

Последна реакция не от кого да е, а от самата Арабска лига, която дали в желанието си да позакърпи положението, сериозно подкопа изявленията на Малек, като заяви, че този човек изобщо не е бил по улиците и няма как да е видял подобни неща.  Сирийските власти пък замълчаха и нямаше никаква реакция относно разиграващите се игри вътре в самата мисия на Арабската лига. Защо? Военни части все още присъстват дори в джамиите. Техниката в Дараа, Хомс, Хама и Идлиб изобщо не е изтеглена, каквото е едно от основните условия на Лигата.

Докато мисията на Арабската лига продължаваше да е объркана и в безпорядък, сирийският президент излезе на публична изява без заявка за това по-рано, придружен от жена си и децата си. Интересното в речта му не беше съдържанието – то не се е променило, въпреки ужасяващите събития – а именно присъствието на близките му, тъй като имаше слухове, че жена му Асма ал Асад е избягала в Лондон.  Кадрите от официалните медии и тези от любителско видео, заснето по време на речта на Башар Асад, са абсолютно различни – на първите се виждат хиляди, а на аматьорското клипче не повече от 1 000 души.

Жил Жакие

И, ако в Дамаск са развявали флагчета, то в Хомс се случи нещо ужасно. Две групи от международни журналисти станаха свидетели на атака. Убит е известният френски продуцент на документални филми и журналист Жил Жакие. Други 8 души също загиват при атаката. Правителството обвинява опозицията,  докато Националния съвет побърза да отрече участие. Въпреки, че започна разследване около смъртта на Жакие, едва ли ще бъде открит извършителят. Журналистите не бяха предпазени, въпреки, че са се намирали в Хомс по покана на Министерството на информацията в Сирия. Което предизвиква множество въпроси дали това не е поредната организирана атака, за да бъдат показани протестиращите, като терористи.

Във връзка със случая, британският автор в Guardian, Иън Блек, написа статия със заглавие: “Ако режимът е искал да покаже, че Хомс е безопасен, то той не успя“.  Джоузеф Ейд, фотограф от новинарската агенция AFP заяви, че атаката е дошла без предупреждение.

“Очаквахме насилие, да, но не очаквахме атака именно там. Те трябваше да ни предупредят, че двете страни се нападат една друга по това време, че след 15:00 след обяд е опасно, а ние бяхме именно тогава там. “

Френският президент Никола Саркози обвини сирийското правителство, че не си върши работата по защитата правилно. Интересно, като се има предвид, че правителството не може да защити дори собствените си войски. Британският външен министър Уилям Хейг бе по-внимателен:

Осъждаме инцидента в Хомс днес, причинил смъртта на най-малко осем цивилни, включително един френски журналист, Жил Жакие. Тези смъртни случаи подчертават относно ужасната цена, платена от хората в Хомс, както и смелостта на журналистите, които полагат огромни рискове, за да изясняват какво се случва с хората в Сирия.

Тялото на Жакие бе пренесено до Франция, придружено от френския посланик в Сирия. Докато продължаваха споровете около убийството на френския журналист, турски, а след това и сирийски части, спряха над 150 коли и камиони на активисти от Европа и Близкия изток да доставят хуманитарна помощ – дрехи, лекарства и храна – на сирийските бежанци. в резултат на това голяма част от доброволците стартираха гладна стачка в знак на протест. Но едва ли някой ще се трогне. Със сигурност не и НАТО, които обявиха, че няма замислена интервенция, защото случаят е бил различен от Либия – разбирайте липсата на големи залежи на петрол. Международна интервенция никой не желае, но Алиансът можеше по-дискретно да покаже, че бизнесът е по-важен от човешкия живот.

Comments are closed.