Всички пътища водят към “Тахрир”

Днес се навършва една година от януарските събития през 2011 година, довели до свалянето на президента на Египет, Хосни Мубарак. Ден, който трябваше да носи радост на египтяните. Но реалността е друга. Хората, участвали на демонстрациите срещу 30-годишното управление на Мубарак, не са доволни, че днес армията – онази армия, която помогна на протестиращите – иска властта за себе си и очерни годишнината. Ето защо опозиционните движения решиха, че е наложително да има нови демонстрации, докато управлението не бъде сведено до желанията на народа.

Активисти подготвиха отправни точки в цял Кайро, откъдето да започнат демонстрации по случай първата ргодишнина от падането на Мубарак на 25 януари и срещу военното управление в страната. Активисти са разположили постери със снимки, показващи насилие, упражнявано от военните върху цивилни. Картата, която съставиха над 50 движения, участващи в протестите, показва поне 12 точки, които ще бъдат центрове на  демонстрации.

Новините, идващи от площад “Тахрир” са очаквани – хората скандират срещу армията и опитите й да завземе изцяло властта чрез манипулиране на изборите и обществото. Улиците около самият площад са изпълнени с демонстранти, влезли в сблъсъци със силите за сигурност. Ранените минават 100. Армейското ръководство от своя страна побърза да разпространи дни преди 25-ти януари информация, че се “готви заговор за насърчаване на хаос по повод първата годишнина на революцията”. Имаше призиви хората да се разотидат до края на деня от площада, но според данните, пристигащи от Египет, до 19:00 часа протестите продължават. Опозиционното движение “6 април” обяви, че демонстрациите ще продължат, тъй като революцията не е успяла и е потушена от армията. Очакват се още протести през следващите дни. По улиците подвижни станции разнасят антивоенни лозунги.

Група от салафистката партия “Нур” са поискали да се присъединят към протестът в Александрия, но са били изгонени от останалите демонстранти. Партията “Нур”, която обяви, че е готова за преговори с Израел, е на второ място след изборите в Египет. Въпреки това, нейните представители са приети зле сред опозицията в Египет.

Всеки опит на военните да влияят, младежите на “Тахрир” няма да се предадат. Те ще останат и ще излизат на улицата толкова, колкото е нужно, докато в Египет не бъде установено достойно управление, което не арестува противоречащите му и не налага цензура, както през последните 30 години.

Да живее революцията! Долу военният режим!

 

Comments are closed.