Излезе годишният доклад на Human Rights Watch за човешки права #WorldReport 2012

Излезе 22-ят пореден годишен доклад на правозащитната организация Human Rights Watch – World Report 2012. Вярвам, че институциите не се влияят от подобни документи, защото ако фактите бяха различни, нямаше да има нужда да се изписват стотици и хиляди страници, показващи системното нарушаване на човешки права по целия свят. Тук се включват и редица европейски държави, макар и в пъти по-малки проценти от тези в Азия или Африка.

World Report 2012, обхващащ над 90 държави, е съставен с помощта на съвместната работа с местни активисти и сътрудници на Human Rights Watch. Уводът разглежда явлението “Арабска пролет” и значението й за региона на Близкия изток и Северна Африка. Документът показва в детайли борбата срещу авторитарни режими, системното репресиране от страна на властите, както и се дават препоръки към световната общност как да действа по отношение на всички тези нарушения.

Може да изтеглите доклада от този адрес в .pdf – World Report 2012 (размер 4 МВ)

Към документа има съпътстващи есета, които биха били интересни за вас:

Преди арабската пролет, Ерик Голдщайн

– Време е да се откажем от автократите, Кенет Рот

– Надежди и поуки 20 години след рухването на СССР, Рейчъл Денбър

 

2 Replies to “Излезе годишният доклад на Human Rights Watch за човешки права #WorldReport 2012”

  1. Здравейте, поздравявам ви за блога, който е много интересен и необходим. Радвам се, че сте обърнали внимание и на доклада на Human Rights Watch. Искам да насоча вниманието ви и към едно критично отворено писмо до Кенет Рот като реакция на неговото въвеждащо есе към доклада. То е подписано от феминистки и активисти за човешки права, много от които от Близкия Изток и Северна Африка:
    http://www.petitionbuzz.com/petitions/tohrw

    Полемиката между Human Rights Watch и авторите на отвореното писмо продължава и на страниците на блога на The New York Review of Books:
    http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2012/feb/23/women-islam-debate-human-rights-watch/

Comments are closed.