“Аз съм законът и аз взимам решенията, не консулът в Португалия.”

Братовчед ми Абид Трад, който вчера не беше допуснат от Гранична полиция да слезе на летището, успя да се свърже с нас, като вече е в Ливан. Тъй като вчера по телефона служителят на Гранична полиция ми заяви, че “правят всичко възможно”, аз поисках да разбера какво се е случило след телефонния разговор. Ето какво.

Предложението, което са отправили и, което ми каза служителят на Гранична полиция по телефона, е следното: или се връща в Италия на следващия ден, или заминава за Истанбул същата вечер. Братовчед ми избира втория вариант, защото не е искал да спи цяла нощ на стола, който са му предложили. Билетът за Истанбул е бил 280 евро, продали са му го за 840 евро…Но не това е най-лошото, защото и той самият каза, че не го интересуват изхарчените пари, а отношението, което той описа, като “чувствах се, че съм животно, талибан или терорист” и още скапани номерца и обиди (предложи ли са му да спи на стол), които накараха пореден човек да ми каже “никога няма да бъда турист в България”. Тъй като екскурзията му е била в Лисабон и Брюксел, Абид се е допитал в мисията на България в Португалия относно престоя в София. Отговорът е бил положителен – че при наличие на шенгенска виза, няма да има проблем за определеното време – 36 часа, транзитно преминаване. Съгласил се е, тъй като заминава за Ливан така или иначе и не би имало препятствие да се видим за тези часове и да го изпратим. Но ето какъв е бил отговорът на гранична полиция, когато е споделил за престоя:

Абид: “Жената (в посолството на България в Португалия) ми каза, че няма да има проблем за престоя.”

Служителят на гранична полиция: “Аз съм законът и аз взимам решенията, не консулът в Португалия.”

Не, че на някой му пука дали един “треторазряден човек”, за каквито смятат гражданите на арабските страни, ще е турист тук, но е много долно всичко това, цялото отношение към хората. Смятате ли, че е редно, когато недоволният пътник поиска лист, за да напише оплакването си от лошото поведение, да му се отговори с: “We will give you shit!” Защото именно така са отговорили на АбидКъде по-точно се случва всичко това? В Европа? Насред летище на европейска столица? Повече приляга на току-що излязла от гражданска война подозрителна към чужденците африканска държава.

Всичко това ми изглежда иронично на фона на решението на правителството притежателите на шенгенски визи да могат да посещават и пребивават в България без български визи.

Comments are closed.