На 7 и 11 февруари традиционна персийска музика в София и Пловдив

На 7-ми февруари в кино „Люмиер” в София и на 11-ти февруари в зала „Филхармония” в Пловдив, в рамките на четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана”, Културното представителство на Иран ще представи една от най-уважаваните ирански групи за традиционна персийска музика „Масневи”.

„Масневи“ е сформирана през 2005 година от няколко отдадени на работата си музиканти, под ръководството на Саид Фахими. Първият им концерт е осъществен по време на ежегодните чествания в памет на поета Федоуси в Техеран.

Реза Пайвар от ранна детска възраст започва да изучава техниката на тонбака, но в последствие пеенето се превръща в негова страст. Започва да изпълнява своите песни, съпровождани от звуковете на тонбак. През 60-те година на миналия век, още преди да навърши пълнолетие Реза Пайвар става един от най-известните певци на традиционна иранска музика.

Сахоб Торбати започва да изучава тонбак през 1993 година. Бързо става един от най-известните музиканти в Иран. През 2001 година създава Институт по изкуствата в Иран.

Сурна Сефати е роден през 1977 година в град Рамсар, Иран. Още на дванадесет годишна възраст започва да се занимава със свирене на сантур, като учи при един от най-известните майстори на сантура в Иран. През 1996 година влиза в Университета по изящни изкуства, където усъвършенства своите умения.

Али Дарвиш Нури е роден през 1977 година в град Техеран, Иран. От 1991 година започва да специализира със свиренето на музикалния инструмент уд.

Саид Фахими е роден през 1978 година в град Карадж. От 1994 година започва да учи в една от най-известните музикални школи. Специализира се в свиренето на музикалния инструмент ней. Сформира група „Масневи” през 2005-та година.

Мохаммад Шахрам Етемади е роден през 1963 година в град Техеран. Още от ранна детска възраст започва да изучава музика при баща си, Д-р Хосеин Етемади – известен ирански музикант. Специализира се в свирането на музикаления инструмент тар.

Концертите са с вход свободен. Началният час за изявата на „Масневи” в София е 18.30ч. – кино „Лючиер”, а в Пловдив – 18.00ч. – зала „Филхармония”.