10 000 скандират в Тунис срещу атаки на ултраконсервативни

Повече от 8 000 тунизийци (според други – 10 000) скандираха в продължение на два дни – 28 и 29 януари – срещу насилието, извършено от ултраконсервативни групи през последните месеци. След падането на диктатурата на Зин Ел Абидин Бен Али малки крайно религиозни групи надигнаха глас, който призовава за “по-голяма набожност”. Само по себе си това действие противоречи на всичко, в което вярва един истински мюсюлманин, но проблемите се задълбочават. И тук пречката не е самата религия, а нейното тълкувание от носителите й. В Тунис обществото започна да се сблъсква повече с подобни групи, които вече имат право на глас. Във всяка демократична страна има различни хора, с различни вярвания и принципи, и Тунис след Бен Али ще трябва да свикне с новата обстановка. Но нищо не може да оправдае насилието или нападенията над хора с различни виждания, както се случи с редактора на левия вестник Le Maghreb, Зиад Кришен.

Демонстрациите на 28 януари се организираха от две леви опозиционни партии, като протестите бяха най-големите след революцията срещу Бен Али. Като контра, няколко стотин ислямисти демонстрираха близо до главното шествие.

“Единен фронт срещу фанатизма”, гласи един от плакатите, носени от демонстрантите в основния митинг. “Отървахме се от тоталитаризма, не искаме нов!” – гласи друго послание. Надписите със сигурност са видени и от управляващите от ислямската партия “Нахда”, които застават срещу действията на крайно религиозните групи на салафитите.

Лидерът на Прогресивната демократична партия на Тунис, Мая Жриби, присъства на демонстрациите и призова за “толерантен и плуралистичен Тунис, където гражданите да бъдат зачитани”. Критиците на правителството на Гануши, лидерът на “Нахда” заявяват, че не прави достатъчно, за да спре салафитите, които атакуват студенти в университетите.

Явно идеите на ултраконсервативните религиозни групи имат своите почитатели в Северна Африка и Близкия изток, като и в Израел имаше големи митинги срещу религиозните в страната, които също извършват нападения над по-светско настроени членове на обществото.