ECFR Scorecard 2012

Излезе новото издание на Европейския съвет за външни отношения за оценка на дейността на ЕС в областта на глобалната политика, Scorecard 2012.

Второто годишно издание показва, че Европа вече е проблем за икономическите перспективи на останалата част от света, а не част от решение на проблемите на света. Scorecard оценява дейността на ЕС на глобалната сцена, като проследява 27 държави в шест точки, разпределени в 80 конкретни области. Наблегнато е на детайли около кризата на еврото, арабските революции, нарастващата роля на Германия и други въпроси около Европа и преследването на европейските интереси.

Основните констатации в шестте области на Scorecard са:

  • Китай – Европа се надява да засили подхода си към Китай през 2011 г., но кризата в Европа се превърна във възможност за Китай, като европейските нации се бият помежду си за китайския пазар, инвестиции и парични средства .
  • Близкия изток и Северна Африка – Арабското пробуждане изненада всеки, но държавите-членки на ЕС досега не са успели да реагират подобаващо и липсва мобилност в политиката. Либия подчерта някои европейски минуси и лидерите на ЕС все още не са разработили дългосрочен подход към региона на Северна Африка.
  • Русия – ЕС постигна впечатляваща степен на единство, по въпросите за Москва, и има конкретни резултати в области като търговията, например. Предстоящото завръщане на Владимир Путин предизвиква дебати.
  • САЩ – “лидерство отзад” на САЩ в Либия показа, че някои европейски страни биха могли да играят динамична международна роля и да си сътрудничат със САЩ . Но също така разкри сериозни недостатъци в европейските военни способности, като САЩ започва да преследва своите интереси в Пацифика.
  • Около Европа – ЕС постигна напредък по въпроси като разширяването в Западните Балкани, но отношенията с ключовите регионални играчи, като Турция, бяха (отново) дълбоко размирни. Имаше само ограничени резултати в отношенията със страните от Източна партньорство.

Кликнете тук за PDF файлове от Scorecard 2012 г.

Щракнете тук, за да посетите интернет интерактивна версия на Scorecard.

Кликнете тук за аудио интервюта с авторите на Scorecard (сред които е шефът на българското бюро на ECFR, Димитър Бечев) на английски, френски и немски език.