Защо за разлика от Либия и Тунис, в Сирия няма напуснали висши чиновници?

Следихте ли вчера дебатите в ООН? Като цяло дебатите, мисля си, са големи думи, но нищо повече. Жертвите за уикенда са над 350 и Свободната сирийска армия заяви, че скоро ще бъде битка за Дамаск – каквото и да означава това. Със сигурност, обаче, насилието ескалира и вече има всекидневни сблъсъци между силите за сигурност и дезертьорите.

На фона на цялата тази дандания, прави впечатление, че липсват оттегляния на висши чиновници или дипломати, както стана в Тунис или Либия. Моделите са различни, но все пак се чува въпросът – защо няма изразили несъгласието си с властта парламентьори, чиновници, военни? Има, но се броят на пръстите на едната ръка.

В началото на протестите членове на управляващата партия Баас напуснаха и хвърлиха членските си книжки. Тази проява бе единствената в знак на несъгласие. В една степен членовете на парламента имат изгода от властта – могат по-лесно да превишават правата си, а други са наистина верни на властта. Но все пак има и такива, които се решават да напуснат. Един оттеглил се чиновник от висшите етажи на правителството е Сюлейман Хадж Хамад, който е от министерство на отбраната. Също така, членът на парламента Имад Галуин също напуска демонстративно в знак на несъгласие с режима. И двамата заявиха по медиите, че властта държи всеки от тях посредством заплахи срещу семействата им – остава да се види дали е вярно.

Армията също бе разклатена от няколко оттегляния. Военен, който напусна армията от високо ниво е Риад Ас`ад (не е същата фамилия като Асад), който ръководи Сирийската свободна армия. С него напуснаха полковник Малик Курди и полковник Ахмад Хиджази. Друг висш представител на армията, който се присъедини към Свободната сирийска армия е бригаден генерал Мустафа Ахмад ал-Шейх, отговарящ за северната сирийска армия, премина турската граница през януари. Няма напуснали официални лица в дипломатически корпус засега.

Аз лично не очаквам да има големи изненади по висшите етажи на властта. Разбираемо защо.