За клането след мача в Порт Саид са виновни всички

В Египет днес обществото усеща горчив вкус в устата. Сигурно вече всеки един от вас е видял кадрите от драматичния мач в Египет, при който загинаха над 80 младежи, а други 1 000 бяха ранени. Едни са си казали, че видите ли египетското общество не е готово за свобода и вземане на решения, а други са си замълчали. Трябва да се спомене, че подобни сблъсъци е имало и преди на мачове в Египет, подобно на много други места. Но полицията е била на мястото си. Скръбните събития в Порт Саид, случили се след мач между вечните футболни съперници Масри и Ал-Ахли, водят до изводи, убягвали на мнозина в Египет след революцията през януари 2011 година. Дори онези, които бяха против продължаващите протести срещу военното управление, се обърнаха срещу армията и полицията, защото видяха пълното и желано бездействие на органите на реда при ясни сигнали какво може да се случи на мача. Полицията не е по-слаба от времето на Мубарак – това е грешно да се мисли. Просто на вчерашния мач й бе наредено да не се намесва.

Заради клането на стадиона в Порт Саид египетския парламент се събра извънредно, за да обсъди какво следва. То не беше излъчено директно по телевизията. Премиерът Ганзури направи обръщение, като каза, че правителството е решило следното:

  • да приеме оставката на губернатора на Порт Саид, въпреки, че той заяви, че няма да я подаде
  • да се отстрани шефът на полицията в Порт Саид, както и началникът на следствената служба
  • преустановяване на Египетската футболна асоциация, като нейният председател и УС да бъдат разпитани

На заседанието на парламента, по ирония на съдбата, присъстваха членове на ЕФА, поканени от депутати. Някои от членовете на парламента обвиниха УС на футболната асоциация, че са виновни за клането и това било ясно защото ЕФА е близка до Алаа и Гамал Мубарак – синовете на падналия президент. И наистина, ЕФА има подкрепата на тези хора, но дали само УС са виновни за станалото? Едва ли – вижда се пълното бездействие на органите на реда.

Онова, което следва в близко бъдеще е да се представи пълен доклад от Порт Саид за вчерашния кървав мач. От своя страна, жителите на египетския град седяха с часове цяла нощ, за да даряват кръв за пострадалите. Прави чест на шефа на футболен клуб Масри и борда на директорите, които подадоха оставка, а клуб Ахли ще съди Министерство на вътрешните работи за онова, което се е случило по време на мача. Обявен е и 40 дневен траур.

Ултрасите на Масри, известни като ULTRAS Green Eagles заявиха, че са невинни за случилото се, като обвиниха главорези на армията и медиите. В изявлението им се казва също, че ще преустановят временно дейността си. В същото време стотици протестиращи, главно фенове и членове на фен клубове, скандираха в знак на протест, като демонстрацията блокира за малко движението:

Друг голям протест бе организиран от Ал-Ахли, като множеството се отправи към площад “Тахрир” със скандирания срещу МВР. Към тях се присъединиха и фенове на Масри:

Изключително голяма е възможността от сблъсъци, тъй като гневът на феновете стигна дотам, че барикадите, поставени от полицията в Кайро, бяха съборени.

Видео от гарата в Кайро, изпълнена с протестиращи, посрещащи влакът от Порт Саид:

Facebook е действително пълен със снимки на млади, хубави момчета, загубили живота си на мача. Няма значение дали са от Кайро, Порт Саид или някое друго място, дали са бедни или богати, в хубав или лош университет, от Ахли или Масри, християни или мюсюлмани – бяха погубени по нелеп начин млади животи заради желанието на висши чиновници да имат власт.

Факт е, че напрежение между агитките на Масри и Ахли имаше и има – те се нападаха още преди шест месеца и се знаеше, че на вчерашния мач ще се случи нещо. Но полицията защо не действа? Даде урок – на кого, обаче?

Армията показа за пореден път, че е неспособна да управлява, а изявленията и коментарите на фелдмаршал Тантауи са по-скоро глупашки. Чест е, че все пак бе обявен три дневен траур – най-малкото за уважение към жертвите и техните роднини. Но съмнението, че зад клането стоят много по-големи интереси, ще продължава да тегне над обществото в Египет, както и върху феновете на футбола. Поне докато не се изясни истината. Хората видяха бездействащите полицаи и това им бе достатъчно.

С благодарност за материалите и ъпдейтите на Зейнаб Мохамед.

Comments are closed.