Среднощни Twitter размишления за една ужасна нощ в Сирия и ACTA

Отминалата нощ беше ужасяваща за град Хомс. Сирийските активисти и мои приятели в страната пускаха съобщения непрестанно. Към 00:30 българско време започна атака на силите за сигурност над Хомс, заедно с близките до Дамаск селища, Забадани и Мадая. След първия час жертвите надхвърляха 120 в Хомс. Към 02:00 те вече отдавна бяха минали 260…След това броят стана 300…500…1 000. Да, може и да са повече. Никой не знае все още, защото от клането има ясни сигнали, но не и точна бройка на загиналите. Последва атака на Свободната сирийска армия над силите за сигурност – 40 войници бяха убити. Към 03:00 спрях да следя, преборен от умората…

Че в Сирия нищо няма да бъде същото, стана ясно отдавна. От първите протести и съответното им потушаване. Приемам случващото се там много тежко, не само защото съм с такъв произход. Аз, подобно на мнозина, се чувствам излъган, но и гневен. Една приятелка попита ядосано, докато гледахме новини: “Но как е възможно!? Те не се ли прибират при семействата си вечерта след работа?” И аз се чудя. Би трябвало да сме хора всички – външно имаме еднакви белези, но май приликите стигат до тук.

Приятел от Сирия писа: “Да, наистина е лошо щом броят на убитите нараства по-бързо, отколкото смогваме да пишем в Twitter.” По време на целият този ужас на прииждащи новини, в Twitter @velqn (velqn.com) споделяше емоциите наравно с мен. За което му благодаря.  Когато пуснах известие, че жертвите в Хомс са станали над 200, той емоционално написа това, което ме накара да се замисля:

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/velqn/statuses/165596529996996609″]

Мисля си, че всеки един има своя фронт, на който да воюва. ACTA е от такова значение за хората тук, в Европа и САЩ, както каузата, за която се борят сирийците. Струва ми се, че онези, които вече са преживели исторически периодите, в които се намират днес арабите, по някакъв начин трябва да помогнат в опазването на свободата на словото, за която умират стотици днес, а хиляди са арестувани. ACTA е такъв долен акт, както и убийството на активисти в арабския свят. Срещу ACTA трябва да се  борим така, както се полага във война – с всички възможни средства. Защото гласуването и съществуването на ACTA е репресия срещу цяла една идея и хората, които я споделят.

Всеки наистина помага за осъществяването на онова, в което вярва, по начинът, който може да си позволи. Сирийците се бият, публикуват съобщения, видеота, снимки – за да не забрави светът, че там също има човешки същества. Борбата на активистите за свободен Интернет прави публикуването на всички тези материали възможно. Каузите се допълват, когато са справедливи.

Затова, приятели, всеки на неговия си фронт, защото войната е обща.

Comments are closed.