“Мафия ни управлява, а ACTA ни налага!” #NoToACTA

Този лозунг го чух днес на протеста в София срещу споразумението ACTA. И сериозно се хилих. Защото в тези шест думи се съдържа философията от последните 15 години.

Любимата ми снимка от днешния протест - тези момичета бяха се постарали много!

Времето беше студено, но това нямаше значение – хора имаше. Е, може би щеше да има два пъти повече хора, ако беше по-топло, но нека не обсъждаме възможните “ако”… Сборният пункт беше пространството пред НДК, откъдето тръгна една част от шествието. Други обаче, се присъединяваха по пътя, а една част от тях на метростанция Сердика – имаше хора, които дойдоха направо на площада пред парламента. От това, което видях на демонстрацията смятам, че имаше около 4 000 души, може би повече. В пика на демонстрацията казват, че са били 8 000:

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/168394669150056448″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/yurukov/status/168395046658392064″]

При всички положения беше…зареждащо. Може би това е една от правилните думи за протеста. Като част от цяла европейска инициатива срещу ACTA смятам, че се представихме добре. Някой ще каже, че можеше и повече. Така е – винаги може повече. Можехме да сме 50 000, но не сме. Важното е, че излязоха хора, да кажат мнението си и така да отсрамят всеки, който е натиснал бутона “Присъствам”, но не е излязъл на улицата.

Видео, което заснех с телефона – по жълтите павета, в посока народното събрание:

Друго видео, чиито начални кадри са…типични 🙂

В профила ми в Bambuser има още няколко клипа, ако искате да ги видите. Във Facebook профила ми пък има няколко снимки – публикувани и в Citizen Side. За съжаление не са с високо качество, да се надявам следващия път да станат по-добри. През това време – ето едно добро видео от потребител selin4eto:

А като говорим за следващ път, организаторите съобщиха, че ако не бъде чут протестът, ще има демонстрация през седмицата, за да бъде чут в буквалния смисъл протестът от седящите вътре в парламента депутати. Дълбоко се съмнявам някой да “чуе” протестиращите, затова аз лично се готвя за следващата проява. В Бургас, приятел ми сподели, е имало поне 300 души, а не “няколко десетки”, както бе съобщено от медиите. Как да коментираме факта, че полицията им е ЗАБРАНИЛА да носят маски и, че в противен случай ще ги глобяват? Аз лично смятам, че май ги е страх от хора с маски 🙂

За завършек, след края на протеста, направихме малък Occupy на столично заведение, където оставихме спомен на персонала:

 

Comments are closed.