Атина гори, бунтове в Корфу, Крит и Солун

Докато депутати и министри се готвят да гласуват поредните кризисни мерки и нови заеми, пред парламента в Атина се разгоряха битки, които продължават и в момента (00:40 ч.).

Държавната телевизия съобщава, че бунтове са започнали на островите Корфу и Крит, вторият по големина град Солун, както и по-малки градове в централната част на Гърция. Положението хич не е добро. Въпреки това правителството е решило да гласува вземането на още убийствени заеми.

Над Атина се вие дим от запалените кафета и банки. Нощта на 12 срещу 13 февруари.

 Имаше и има доста гърци, на които им стана ясно за какво става дума, когато балонът започна да се показва още преди 10 години, но не беше модерно да се говори за това. Както каза един гръцки историк, Гърция е давала пари само по време на немската окупация през Втората световна война, през останалото време е взимала пари, защото няма икономика. През последните 20 години правителствата едно след друго взимаха заеми от МВФ, без да обсъдят това публично и много гърци виждаха, че живеят добре, но не и защо и откъде идва този стандарт. Появиха се корупцията, грабежът на държавни пари, затварянето на очите и всички симптоми, характерни за държави, минали през подобно положение – като Хондурас, Салвадор, Аржентина и други. Да, наистина народът плаща цената винаги.

Следващите часове ще са важни за развитието на ситуацията в Гърция. Това, което можем и трябва да направим е да не подценяваме ставащото и също така да помислим как да се разминем ние. Всичко друго би било просто израз на плоско отношение към сериозни проблеми и въпроси, към които принадлежим и ние.

Към 21:00 на 12 февруари гледката пред гръцкия парламент е такава...
По-рано през деня на 12 февруари полицията нападна протестиращите пред парламента в Атина.