Доктрината “Тръмп”

2010г. се оказа преломна за американската история. След като в продължение на 9 дълги години американската външна политика беше санкционирана само на базата на изказването на президента Джордж Буш Младши пред Конгреса на САЩ (20.09.2001г.), в края на 2010-та се случи нещо, което, поне според мен отмина някак незабелязано в политическия живот на Планетата.

За какво става дума?

Много просто, гига-комерсиалния милиардер Доналд Тръм, в контекста на президентските си амбиции, даде шокиращо интервю в едно от американските вечерни ток-шоу програми, в което, макар и несъзнателно, дефинира нова геополитическа доктрина на САЩ и то във вида, в който си я представят повечето обикновени американци или т.нар. Regularday Jack. Ето и нейните основни постулати:

– Близкият изток съществува заради САЩ, следователно, ОПЕК трябва да звънка във Уошингтън всеки път, когато трябва да се регулират цените на петрола, иначе тежко им…

–  Според вековните правила на войната, победителя взима плячката, следователно САЩ завзе Ирак, значи нефта на Ирак е собственост на САЩ. Собственост, от която САЩ трябва да си “избие” похарчените трилион и половина долара.

– САЩ не бива да се изтегля от Ирак, за да не би Иран да окупира петролните полета в тази страна. Американското присъствие трябва да се запази дори на цената на пълна окупация и алиенация на местното население.

– Гражданската война в Либия е абсолютно неизгодна за САЩ, тъй като не могат да се очакват никакви печалби, или казано по тръпски – “Ако не вземем петрола, не ни интересува.”

– САЩ трябва да наложат 25% мито върху китайските стоки, за да се намали наплива им и да се спаси самобитната американска икономика.

– САЩ трябва да спрат всякакви субсидии за Пакистан, докато пакистанците не им предадат Бин Ладен.

– САЩ трябва да увеличи бюджета на въоръжените си сили и да произвежда повече и по-добри оръжия.

– САЩ трябва да милитаризира границата си с Мексико за да спре прихода на имигранти. Тези, които вече са в страната, трябва да бъдат прегледани един по един за да се прецени кои да останат в САЩ и кои да бъдат депортирани или вкарани в затвор.

– Насърчаване на раждаемостта и забрана на гей-браковете.

– По-справедлива данъчна политика и без регулации на Уолстрийт, без да се оточни как точно ще станат тези неща….

Както всеки средно интелигентен човек може да се досети, ако САЩ реализират доктрината “Тръмп”, това ще доведе до 1) в добрия случай – рухване на САЩ след поредица от кръвопролития: 2) в лошия случай – ядрен холокост, след сблъсъка Тръмп-Жириновски…

Comments are closed.