“СТАНДАРТ”-изация в новинарските заглавия

Screenshot от сайта на "Стандарт"

В текста, който може да прочетете в страницата на “Стандарт”, е трудно да намерим откъде идва идеята за заглавието – тя идва едва в края на последния параграф. Да погледнем две точки от новината:

  1. Снимката. Тя е от този тип изображения, сложени просто, за да красят публикацията. Човекът, който виждате първо не е от Тунис – това облекло е характерно за Йордания. Което говори, че авторите на текста са си казали, че трябва да има някаква снимка, потърсили са в Google изображения, отговарящи на думата “бедуин” и са пуснали нещо.
  2. Текстът. Човек, прочитащ заглавието смята, че ще стане дума за едва ли не сафари на премиера Бойко Борисов в пустинята. Но всички абзаци, освен последния, говорят за какво ли не, освен за планираното посещение на Борисов в бедуинско селища, като атракция. Но то не е основно във визитата на премиера в Тунис и не би трябвало да се изважда като част от заглавието.

Този ориенталистки подход към арабския свят не е от вчера или днес и е резултат на десетилетия натрупване на стереотипи. Със заглавието се търси сензация, интерес и отново чрез него, се затвърждават възприетите в обществото стереотипи за арабското население като чергарско и изостанало от цивилизацията. Заглавието би изглеждало много по-малко жълто и много повече сериозно, ако беше “Бойко Борисов на посещение в Тунис”, но установеният пренебрежителен начин на работа сред журналистите, щом стане дума за арабския свят, си казва думата и се раждат подобни заглавия. Уви – “Стандарт” не са единствени и Иван Бедров може да потвърди – човекът има повече опит от мен и може да каже още повече.

Говорим си за стандартизация при отношение на журналисти към цял един регион от света.

Comments are closed.