“СТАНДАРТ”-изация в новинарските заглавия

Screenshot от сайта на "Стандарт"

В текста, който може да прочетете в страницата на “Стандарт”, е трудно да намерим откъде идва идеята за заглавието – тя идва едва в края на последния параграф. Да погледнем две точки от новината:

 1. Снимката. Тя е от този тип изображения, сложени просто, за да красят публикацията. Човекът, който виждате първо не е от Тунис – това облекло е характерно за Йордания. Което говори, че авторите на текста са си казали, че трябва да има някаква снимка, потърсили са в Google изображения, отговарящи на думата “бедуин” и са пуснали нещо.
 2. Текстът. Човек, прочитащ заглавието смята, че ще стане дума за едва ли не сафари на премиера Бойко Борисов в пустинята. Но всички абзаци, освен последния, говорят за какво ли не, освен за планираното посещение на Борисов в бедуинско селища, като атракция. Но то не е основно във визитата на премиера в Тунис и не би трябвало да се изважда като част от заглавието.

Този ориенталистки подход към арабския свят не е от вчера или днес и е резултат на десетилетия натрупване на стереотипи. Със заглавието се търси сензация, интерес и отново чрез него, се затвърждават възприетите в обществото стереотипи за арабското население като чергарско и изостанало от цивилизацията. Заглавието би изглеждало много по-малко жълто и много повече сериозно, ако беше “Бойко Борисов на посещение в Тунис”, но установеният пренебрежителен начин на работа сред журналистите, щом стане дума за арабския свят, си казва думата и се раждат подобни заглавия. Уви – “Стандарт” не са единствени и Иван Бедров може да потвърди – човекът има повече опит от мен и може да каже още повече.

Говорим си за стандартизация при отношение на журналисти към цял един регион от света.

3 Replies to ““СТАНДАРТ”-изация в новинарските заглавия”

 1. Добър ден г-н Трад, до скоро в България нямаше хора като Вас и българите нямаше откъде да научат повече за арабската култура.
  Смея да твърдя, че в ФЖМК пълнят главите на студентите с всякакви “неща”, но не ги учат да правят собствени албуми със снимки.
  Нито ги учат да правят албуми с качествени снимки – като записват линк към тях.
  Поздрави,

  1. Смятам, че става дума просто за коректност 🙂 Ако се търси снимката…поне да е близка, а не случайно намерена в Интернет…

 2. Въпросната, ниска до границата на изчезване, журналистическа култура не се наблюдава само в публикациите, свързани с арабския свят, а е типична за този тип жълти издания. Не се засягайте.

Comments are closed.