Апология на Възрожденските Българи

Като студент по история и патриот, но в истинския смисъл на тази дума, дълги години ми е било болно заради съдбата на нашия народ. Мачкан, потискан и унижаван в продължение на столетия от чужденци, а в последствие и от свои…И понеже съм човек, който преживява страданията на народа ни (това е и причината, поради която отказвам да се занимавам с българска история – бел. авт.) често изричах гневни думи срещу онези българи, които живели преди 137г. отказали да въстанат… Болеше ме, че от 4 милиона българи, едва 40 000 – т.е. 1% – са се вдигнали срещу Османската империя в онази паметна 1876г., загърбвайки живот, имот и семейство. Ех, наивна моя, неотдавнашна младост. Днес вече не съм студент, но чувствата ми към Родината си остават все така силни…

Това, което се промени е разбирането ми за онези хора от преди два века, които до преди смятах за безволева, смачкана рая… Искам от страниците на този сайт да се извиня публично за думите си! Сгреших! Не съм бил прав! Ето, казвам си го! Не съм бил прав, защото тези хора не са имали избор, били са вкопчени в малкото, което са имали – бащиния имот, дребните приходи, селската община, кръчма или църква и т.н. Дядовците и бащите им са преживели времена на безразборни кражби, убийства и държавен произвол от ръцете на кърджалиите, и са научили своите потомци да ценят и малкото, което имат… Идват тогава едни младежи на около 18-20г. и им казват “Зарежете всичко! Зарежете това, което предците ви едвам са изградили поколения наред и се вдигнете! Шансът ни за успех е нулев! Никой няма да ни помогне, но ние трябва да се жертваме, за да може света да разбере, че българи съществуват и, че те имат право на свобода! Изберете смъртта, посрещнете я с оръжие в ръка, изправени срещу поробителите…” И повечето българи казали “Не!”. Дълго ги упреквах за този избор, но вече не е така…

Днес, 137 години по-късно, ние живеем в поредното робство, но повярвайте ми – то е по-грозно и ужасно от всички досегашни, понеже ни е наложено от част от собствения ни народ. Не става дума за вековната Византийска империя, османската военна машина или желязната съветска завеса… Не! Става дума за българи, които от 23 години са ни поробили с цялата си наглост и неграмотност, своето безочие, себелюбие, алчност и липса на всякакъв морал! Става дума за собствените ни управляващи, издигнали се от пепелта на Партията, за да могат, като зъл феникс да изгорят отново живота на цял един народ!

Преди 137 години от 4 000 000 българи въстанали 40 000 – 1%, днес, от 7 000 000 българи на площадите рядко излизат повече от 4 000 – 0,00005% !!! Кои по дяволите сме ние, че да съдим онези хора! Кой по дяволите съм аз, че да казвам, че предците ми са били страхливци? Не, драги приятели, страхливците сме ние, аз и ти, и ти, и ти, които четете това! Всеки ден от екрана ни се хилят група мазни плужеци с различна партийна окраска, които се надсмиват над овчето простодушие на този народ! Вчера, докато гледах поредната траурна емисия новини, си зададох въпроса “Какво, да му е*а майката трябва да стане в България, за да може българите да изпълзят от скапаните си черупки?” Истината е, че ако у нас стане като в Гърция, по площадите няма да има жив човек…пак ще гълтаме и ще се давим, но ще си мълчим като женски полови органи. Истината е, че ако полицията реши наистина да ни следи Интернета, пак ще си трайкаме и никой няма да каже гък. Истината е, че ако държавата ни фалира и децата ни умрат от глад, просто ще избягаме в чужбина с последните си пари… За българина, бягството остава последна опция! Никой, никога не си представя как остава тук и си решава проблемите с тояга, факел и страшен лозунг в ръка!

Да бягаме! В чужбина! Защото там ни чакат с разтворени крака, задници и портфейли! Българин, означава ангел небесен и хората нямат търпение да ги огрее нашата благодат. Пикая на тази представа! Никой не ни чака, никой не ни иска, никой не ни понася! НИКОЙ! Затварят пазарите си за нас, летищата си, пристанищата си, домовете си, работните си места, университетите, училищата и границите. Няма да видим Шенген и Зелени карти, защото цял свят вижда на къде сме тръгнали – към дъното на тоалетната, и трябва само леко усилие, за да се пусне водата и да ни отнесе в канала!  По законите на хигиенната физика, тяло попаднало в тоалетната,  става никому непотребно и от никого нежелано, и никой няма да го извади отново… Ако сами не изплуваме и не се изкатерим, никой няма и бялото на окото да обърне към нас.

Но да се върнем на възрожденците. Ако днес бяха тук, Левски щеше да има тайна мрежа в Туитър и Фейсбук, Каравелов и Ботев да пишат блогове, а Бенковски да обира правителствените банки. Щяха да са първи на протестите “Occupy Bulgaria”, да носят маски от V for Vendeta и да скандират пред парламента всяка седмица заради поредния протест. И днес има такива хора, не легенди, не герои, но хора, които не могат да се примирят. Тези хора, обаче са малко и все по-малко ще стават, защото мнозина вече избягаха, а други ще ги последват. Не си мислете, че сравнявам тези хора с революционерите ни! О не, защото още никой нищо не е загубил, заради това, че е на протест, нито е рискувал работата, семейството и живота си за да направи България една наистина свободна държава… Не, днес няма такива хора, защото те се раждат с времето си… А времето днес ражда само охлюви. Може би след 30 години, когато излезем от политическата кърджалийщина на псевдопрехода, децата ни ще дойдат и ще кажат “Хайде старци, зарежете панелките, опелите модел 2002 и телевизорите НЕО, с които живеете още от времето на Сакскубургготски! Вдигнете се най-после, жертвайте всичко, което сте градили, в името на една по-добра България! Да се освободим от собственото си робство!” Тогава, драги мои приятели, от вас ще зависи, дали след още 137 години, младите ще ви наричат страхливци или не, защото робството, в което живеем сега не е чуждо, но също така не е и непроменимо и неизбежно!

Александър Стоянов

Comments are closed.