Полицейски репресии срещу ученици и студенти във Валенсия, призиви за протести в цяла Испания

Полиции, въоръжени с палки, пребиха и арестуваха няколко демонстранти на ученически протест във Валенсия. Протестът беше насочен срещу съкращения в бюджета за образование.

Сблъсъците са избухнали, след като учениците са излезли на демонстрация пред училище, с мотив, че съкращенията са причина класните стаи да останат без отопление.

Вестник “Ел Паис” съобщава на сайта си, че полицията е използвала гумени куршуми, други медии съобщиха за многобройни ранени.

В същото време началникът на полицията на Валенсия заяви пред испанско радио, че хората му са използвали “пропорционална физическа сила”. (Mediapool)

Срещу ученици и студенти – палки и гумени куршуми. Разбира се – та нали това е характерната тактика, която виждаме вече от година от която и да е полиция от Китай до Испания. Нека видим как премина един от младежките протести във Валенсия:

Може би това е нормално действие при обикновен протест? Испанското правителство явно показва неспособност да се справя с нормални обществени проблеми, като удря по гражданските права на населението. Тези ученици са третирани като врагове на държавата, бити и репресирани, и някой ще реши, че става дума за демонстрация срещу Г-8 или за сблъсъци. Уви, говорим за един ученически протест (повечето от участниците са между 13 и 18 години) в град Валенсия.

На 15 февруари, полицаите брутално нападат много от учениците и студентите, които са се събрали на протест срещу допълнителните орязвания в сферата на общественото образование и по – специално да изразят несъгласието си срещу условията в своите учебни заведения. Наред с всичко, има и арестуван ученик. И нека се върнем към улиците на Валенсия:

Протестите не стихват. На 16 февруари стартира масивна демонстрация в отговор на полицейската агресия от предишния ден, като протестиращите са атакувани отново, движението е блокирано, а шестима души са арестувани. Малко след това близо 300 души се събират пред централата на полицията, изисквайки незабавното освобождаване на задържаните. Органите на реда отговарят с атака срещу тълпата, като трима са задържани и след няколко часа освободени.

Ето малка част от изявлението на протестиращите ученици от 17 февруари:

“В петък (17 февруари), на третия пореден ден, ние излязохме по улиците отново, събирайки се пред вратите на един образователен институт, за да покажем солидарност със задържаните и в борба срещу мерките на правителството и управляващите в Каталуния, които продължават да ни задушават и провокират напрежение във Валенсия. В петък се върнахме, виждайки лицата на хората на улицата, където успешно създадохме свое място, за да устоим на ударите на полицията. Полицията казва, че не всички сме от Институт за средно образование “Луис Вивес” (откъдето тръгват протестите) и това в действителност е вярно – някои от нас са от други училища, а други студенти на непълен работен ден, но всеки един от нас беше поразен от урока по достойнство от учениците в това средно училище, които се самоорганизираха и се бориха със собствени средства. И истината е, че борбата не трябва да е само за отопление в класните стаи или ремонт на пукнатина. Борбата трябва да бъде за нашето достойнство, за връщането на живота ни и изграждането на нашето бъдеще.”

Но полицията явно е недоволна от несъгласието по улиците на Валенсия, защото продължава атаките върху учениците до 20 февруари:

20 февруари: отряди за борба с масовите безредици атакуват студенти по улиците на Валенсия:

Междувременно, стотици ученици и много учители окупираха Историческия факултет в университетския кампус, където се организира събрание. Окупираната сграда е заобиколена от полицейски микробуси, докато в сградата се обсъждат въпроси, свързани с насилието. Присъстващите взимат решение за гражданско неподчинение.

малко преди полунощ на 20 – ти срещу 21- ви февруари най – малко 21 души са арестувани и много други ранени заради използваните гумени куршуми от полицията и физическото насилие, упражнено върху протестиращите. На арестуваните не е било позволено да разговарят с адвокатите или роднините си (част от протестиращите са непълнолетни). Призиви за протести за солидарност с демонстрациите във Валенсия има в Мадрид и Барселона.

Рано сутринта на 21 февруари се оказва, че общият брой на арестуваните е над 50 – през нощта продължават репресиите. На родителите не се дава информация от органите на реда, което възпрепятства събирането на по – точна информация. Предстоят протести в Мадрид, Валенсия, Барселона, Леон, Аликанте, Бадахос, Гранада… И се очаква отново силна полицейска реакция.