И ето, че стана факт – Global Voices Online стартира и на български

Влизайки днес в блога си, разбрах, че дни наред не съм писал. Стана ми тъпо, странно също – защото е нетипична такава дълга пауза. Но и това си има обяснение. Бях на изключително интересна и ползотворна конференция за глобалното образование и масовите медии, проведена в Румъния (за което ще пиша по-натам), но има и друго.

През последния месец се занимавам с една идея, която съществува от година, но едва сега стана реалност. Става дума за българската версия на един от най-големите активистки сайтове Global Voices. Global Voices на български е вече факт. Това е нашата Facebook страница, а това – нашият официален сайт.

Идеята стана реалност с помощта на редакторите на Global Voices, разбира се, но най-важният елемент тук са доброволците. Защото GV е сайт за активизъм. И тук трябва да благодаря на онези, които се включиха в началото, за да формират екип, който постави началото на това приключение: Райна, която е автор и тук, Александър Стоянов – също автор в Интидар, Дорайд Ал Хафид – близък приятел, част от екипа на АЕЖ, Йордан Радунчев – системен администратор и готов да започва нови проекти, Енея Вородецки – за нея само добро или нищо! – , Боряна Петрова, Ивайло Динев, чиито статии и стихове намират място в Литературен вестник, ЛитерНет, Public Republic, Webcafe, Econ.bg и Свободно слово.

Събрали сме се, а и смятам, че ще продължаваме да се събираме все повече, хора с интереси и доброволчески дух. Вярвам, че началото на GV на български ще стартира приключение, което ще е полезно за всички ни. Участието в GV ми дава възможност да бъда намиран по-лесно в Интернет, както и да ме разпознават чрез публикациите ми. В момента съм автор в секцията “Централна и Източна Европа” и редактирам българската версия на сайта. Мисля, че има за какво да се участва в това начинание:)

Сега ни чака доста работа по самия сайт, за да стане идентичен с основния, но с помощта на всички, това ще стане стъпка по стъпка.

Comments are closed.