#StopKony2012

От дни наред едно видео е обсъждано по всякакви форуми и сайтове за разследваща журналистика. 30 минутният филм, посветен на “невидимите деца”, децата-войници в Уганда и положението там след редица конфликти, предизвика вълна от недоволство относно целите на организацията, стояща зад звездна кампания, Invisible Children. Фактите, които разбуниха духовете са, че отново може би говорим за кампания, която има за цел да облагороди създателите си, а не да помогне на наистина бедстващите от десетилетия в следствие на колониализъм и конфликти африкански народи. Kony 2012 има всички показатели да се нареди сред най-тъмните хуманитарни кампании, въпреки може би добрите намерения на създателите й, заедно със Save Darfur.

KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.

От сайта на кампанията Kony 2012, съобщенията си към света изпращат известни личности, като Бил Гейтс, Анджелина Джоли, Риана, Боно (който без проблем си затваря очите за палестинските деца), Бен Афлек, Лейди Гага, Опра, Джъстин Бийбър (всяка кампания има своето дъно…). Всички тези световноизвестни хора подкрепят организацията Invisible Children и Kony 2012. Но нека видим някои детайли и защо тази кампания е толкова критикувана.

Invisible Children и Джоузеф Кони

Джоузеф Кони е лидер на Божията армия за съпротивление (БАС) – армия от млади бунтовници, които тероризират Уганда в последните 20 години. Той е подведен под отговорност от Международния наказателен съд в Хага за множество военни престъпления, които включват поробване на деца с цел да ги използва за войници, убийства, осакатяване и изнасилвания. (вижте материал в Actualno – “Матю Грийн, истината за Уганда и… Джоузеф Кони”)

Съдът няма полиция и не може да наложи задържането му. В момента Кони се укрива в Южен Судан, Демократичната република Конго или в Судан. Армията на Джоузеф Кони – Божията армия за съпротивление, всява страх сред местното население чрез постоянни грабежи, отвличания, изнасилвания и убийства в опита си да дестабилизира правителството в Уганда. Малки момичета биват превърнати в секс робини, а над 35 хил. момчета се възпитават като хладнокръвни убийци.

През 2006 година излиза филмът Invisible Children, посветен на децата-войници, използвани от отрядите на бунтовническия угандски лидер, Джоузеф Кони.  Организацията Invisible Children е основана също през 2006 г. Тя използва разказването на истории, за да информира и предизвиква реакция. Именно по този начин президентът на САЩ Барак Обама е бил убеден да изпрати военни в Уганда.

Видеото Kony 2012 се разпространява изключително бързо от самите потребителите в Интернет. То разказва за това как децата в Уганда живеят в страх да не бъдат отвлечени и как наред с редица други ужасни неща, са били принуждавани да убиват собствените си родители. (Дневник)

В официалния сайт на инициативата Kony 2012 се казва, че филмът и кампанията на неправителствената организация Inivisible Children целят да направят Джоузеф Кони известен, но не за да бъде почетен, а за да бъде събрана “подкрепа за неговото залавяне и да се създаде прецедент в международното правосъдие”. Но кампанията постига обратен ефект – Кони става все по-популярен, а жертвите му изпитват отново огромен страх, щом видят навсякъде неговото лице.

Няма съмнение, че LRA (съкращение на армията, водена от Кони) е една от най-ужасяващите въоръжени сили през последните 50 години. Но докато видеото призовава за разпространение на знанието относно зверствата на Кони, за закупуване на комплекти от гривни и плакати с Kony 2012, които да подпомогнат Invisible Children, остава неясно как цялата тази дандания ще помогне да се залови този човек в един от най-негостоприемните райони на Земята.

Американските военни съветници помагат на армията на Уганда да проследи LRA от октомври насам и Invisible Children има желанието да запази натиска върху САЩ да продължи изпращането на съветници, дори въоръжени сили. Тъй като не е имало изгледи да се прекрати военната подкрепа, този вопъл остава странен. Или може би не съвсем.

Един от тревожните аспекти на кампанията Kony 2012 е, натякването, че именно поради усилията на Invisible Children може да има промяна, че никой досега не се е грижил така, както те, за децата и човешките права в Уганда. Това е същата недопустима грешка, подобно на кампанията Save Darfur, където белите бяха показани като спасители на измъчените “черни” и без помощта на чужденците Дарфур едва ли ще оцелее. Тогава се появиха много недоволни гласове, че това е вид колониализъм и расизъм, и не са далеч от истината. В Kony 2012 се прокрадва отново тази нотка, която за мнозина жители на Африка носи лоши спомени и предизвиква недоверие в целите на която и да е кампания. Kony 2012 игнорира изцяло усилията на правителството в Уганда да се справи с LRA, а те не са малко. Според журналистът в Guardian, Майкъл Уилкерсън, от стотици журналисти от Уганда и съседните държави, с които той е говорил, само един би казал нещо добро за Kony 2012 и Invisible Children, тъй като кампанията по-скоро вреди на имиджа на Уганда, отколкото помага.

А страната има с какво да се бори. От 26 години насам държавата е управлявана от един човек – Йовери Мусевени. Въпреки, че управлението му е охарактеризирано с положителни промени за Уганда, милиони долари биват откраднати, липсват редица условия, като лекарства и питейна вода, корупцията е завладяла изцяло добивът на петрол и инфлацията расте постоянно наред с безработицата, въпреки големите ресурси, с които Уганда разполага – кобалт, злато, фосфати, желязо… Северна Уганда продължава да е неспокойно, въпреки, че Кони се съгласи на нещо подобно на мир. Поради явно грешните усилия на Invisible Children и Kony 2012, тези настоящи проблеми могат да останат встрани за сметка на връщането към един от най-мрачните епизоди от историята на тази територия и Африка изобщо. Натякването, че без САЩ угандийците няма да се справят, вреди сериозно и на добрите намерения, които активисти може да имат. Отстрани изглежда като лобиране да навлязат американски войски в Уганда, за да пазят неспособните африканци. А Кони продължава да се укрива и вероятно се надсмива на наивната вяра, че със закупуване на гривни или пращане на есемеси, неговите войници ще бъдат спрени. Уви, реалността е друга.

По-долу ще прочетете мнение, което заслужава внимание също, макар в българската страница във Facebook в подкрепа на Kony 2012 да беше премахнато. Не виждам причина за това тяхно действие, цензурата не помага в  такива случаи и аз публикувам изтритото съобщение на потребител, чието име няма да споделя:

Кампанията Kony 2012 е измама. Разбирам, че всички тук сте добри хора (макар и наивини), и колкото и да ми е неприятно да ви разваля “детската радост” – е нужно да напиша този пост. НЕ е редно да си правите изводите само от едно клипче. Ако бяхте отделили минималното време нужно да проучите фактите зад това клипче щяхте да знаете, че: Кадрите в клипчето са на минимум десет години, Кони отдавна не е там, НАД ТРИ ЧЕТВЪРТИ от парите които са били дарени до този момент за тази кампания са отишли директно в джоба на създателите на филмчето като просто “разходи”, има поне два политическо-икономически мотива тази кампания да се случва единия от които включва натуралните ресурси които са в участъка, случаите на отвлечени деца там от години са намалели с поне 80%, и още редица притеснителни факти. Цялата кампания е измислена с цел да се хареса на новта огромна вълна “Диван-Активисти” които си мислят, че са супер мега велики дейци като цъкат някви лайкове и една вечер излизат за два часа да залепят по три плаката. Успеха на тази кампания се храни със собствената ви суета, наивновст и инат да приемете, че каузата е фейк. Управляващите света виждат че човека на годината е “протестиращия” и този протестиращ е опасен за тях – затова те го пращат за зелен хайвер с такива кампании. Моля ви бъдете интелигентни млади хора и се информирайте в реално време за каузите които подкрепяте преди да го направите изграждайки си принадлежност към тях.

Оставям ви с линкове доказващи измамната натура на кампанията Kony 2012.

http://visiblechildren.tumblr.com/

Impact Measurement, Part 2: Questions We Can Ask About Kony 2012

http://expertscolumn.com/content/kony-2012-scam

Why was the "Suspicious about Invisible Children" post removed? from AskReddit

http://www.charitynavigator.org/index.cfm?bay=search.summary&orgid=12429

http://www.newvision.co.ug/news/18504-us-denies-interest-in-uganda-oil.html (Удобната лъжа)

http://kingsofwar.org.uk/2012/03/joseph-kony-and-crowdsourced-intervention/comment-page-1/

http://www.washingtonpost.com/blogs/blogpost/post/invisible-children-founders-posing-with-guns-an-interview-with-the-photographer/2012/03/08/gIQASX68yR_blog.html

http://blog.foreignpolicy.com/posts/2012/03/07/guest_post_joseph_kony_is_not_in_uganda_and_other_complicated_things

http://thisisafrica.wordpress.com/2012/03/07/acholi-street-stop-kony2012-invisible-childrens-campaign-of-infamy/

Kony2012; My response to Invisible Children’s campaign.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/uganda/9131469/Joseph-Kony-2012-growing-outrage-in-Uganda-over-film.html

Някои публикации, които биха били полезни:

 

Comments are closed.