Малък ъпдейт: първи стъпки на Global Voices България

Тъй като Global Voices България е вече факт, мога да кажа по какъв горе-долу начин ще се действа. Поне в началото.

Първите постинги са пуснати: за Сирия, Иран, Палестина и Бахрейн. Освен пълните публикации, разказващи по-пълни истории, в Global Voices се пускат и т.нар. updates, които съобщават единичен факт или събитие, случващо се някъде. В нашия случай това са кратките новини за Свазиленд, Ангола, Русия и Тибет. Това са и първите материали в българската версия на Global Voices, като целта ни е да пускаме постоянно новини и публикации от другите части на GV. Така ще постигнем основната цел на сайта – да информира за процеси по света и да изгражда чувствителност към теми извън България.

Това не означава, че няма да се пускат новини от България, напротив. Но главният акцент ще са събития извън страната. За онова, което се случва тук, ще пускаме в английската версия на GV.

Пуснах в Twitter, че ако имате новини от онлайн обществото тук, може да ги пращате към Global Voices или тук, за да ги пускаме по каналите и да се научава и навън за процесите тук. Трябва да кажа, че в първия ден на GV BG, когато обявихме началото на сайта, предизвикахме голям интерес, като в Twitter ми бяха пратени поздравителни съобщения, а две медии поискаха в бъдеще да съобщим, ако е възможно партньорство. Това не е прецедент за Global Voices, сред чиито партньори са медии като BBC, затова смятам, че след един определен период от време, партньорствата ще са възможни.

Но основната идея, ще се запази – това е активисти сайт, с пряк активизъм, съобщаващ за процеси по целия свят. И тази идея ще ни движи в работата. Можете да прочетете нашия Манифест и да разберете кои сме. А, ако ви хареса това, което правим, ще се радваме да се включите.