Сирия: атака над Идлиб, кризата в Хомс продължава; Лавров критикува Дамаск

Колко атаки може да изтърпи сирийският град Хомс, нямам представа. Но явно правителствените сили не смятат да престанат скоро с бомбардировките. А ударите далеч не са най-страшното нещо, което се случва в Хомс и Идлиб. Бяха намерени 45 тела на деца и жени, убити и изгорени от армията. В момента тече пореден ден на атака над северния град Идлиб. Можем да бъдем сигурни, че ще има още жертви – само за неделя са над 100.

Междувременно руският външен министър заяви, че правителството в Дамаск е виновно за ситуацията в Сирия днес. Това е важно изявление, доказващо, че след изборите в Москва и победата на Путин, Русия ще омекне. 

От друга страна, притиснати от непрестанните атаки, продължили дори по време на посещението на Кофи Анан, опозиционният Национален съвет одобри идеята за въоръжаване на Свободната сирийска армия. Международната намеса също е обсъждана, като опция, но се надявам да не се одобри – не мисля, че ще се отрази положително за страната. Междувременно стана ясно, че бежанците в Турция са над 12 000, убитите над 9 000, а хората, загубили домовете си – 70 000.

Нека видим и няколко сателитни снимки, които показват градовете Хомс и Хама. Докато едни разкриват кратери, оставени от бомбардировки над жилищните квартали, други се фокусират върху Хама.

Следните изображения са били направени по време на седмицата около 20 февруари (предоставени от “Амнести Интернешънъл”):

This slideshow requires JavaScript.