Студентки протестират в Саудитска Арабия, над 50 ранени; протестът завършва с уволнения

Арабската пролет достига със сигурност всяко кътче на арабския свят. Тя се вижда в различни събития и в Саудитска Арабия, показващи неспособността на кралството да се справи с дори малки вълнения. На 7 март в Саудитска Арабия се заговори за един протест. Но не от онези, които станаха типични за последните шест месеца в кралството, а протест на жени, студентки в колежа по изкуства към Университета “Крал Халед” (KKU) в град Абха, южна Саудитска Арабия.

Местният вестник “Ал-Уатан” съобщава, че са ранени най-малко 50 жени. Новинарски сайтове пуснаха информацията, че протестът е за нещо съвсем нормално – желанието на студентите да има по-добри условия за обучение, след като бяха публикувани кадри от купчини боклуци около кампуса на университета. При намесата на охраната, дузина са ранени.

Уаел Абдуллах, студент по медицина в същия университет, пише, че сестра му, която е взела участие в протеста, разказва, че охраната е използвала тояги, за да разпръснат протестиращите жени.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/Xayish/statuses/177408140827045888″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/Xayish/statuses/177410116264525824″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/Xayish/statuses/177412531164413952″]

Уаел Абдуллах публикува повече информация в блога си. Там той описва разказа на сестра му за събитията около протеста и последвалата забрана студентите да си закупуват всякакви бутилки с вода или други освежителни напитки, като деканът заплашва всеки студент да бъде наказан. В същия ден на протеста, около 10:45 часа, охраната сграбчва едно момиче, като обвинявайки я в нарушаване на закона, я удря и бута по стълбите. Този случай още повече изостря протеста. Момичетата призовават за оставка на ръководителя на университета, Абдула Алрашид, обвиняван в корупция и влошаване на университетските условия през последните 13 години.

Протестът продължава и на другия ден. Местен сайт публикува снимки от демонстрацията. Те показват силно присъствие на сили за сигурност около сградата на учебното заведение. Принц Фейсал бин Халед, управител на провинция Асир, нарежда проверка (на арабски) около събитията и последвалото насилие.

Университетската управа, в официално изявление (на арабски), обвинява студентите, че са използвали насилие и са нарушили правилата на университета, което е прераснало в атака срещу охраната.

Въпреки, че властите се надяват протестите да спрат, те продължават. Този път инициативата поемат от мъжкия кампус в солидарност с жените, подели кампанията за премахване на ръководителя на университета. Клип, заснет от Уаел Абдуллах, показва, че в околностите на университета продължава да има силно присъствие на полиция, уточнявайки, че това е кампусът на университета, не сирийският град Дараа, обсаден от войска:

На 10 март управителят на провинция Асир обяви, че никакви действия, засягащи сигурността, няма да бъдат толерирани. В това число и протестите.  Въпреки предупреждението младежи се събират в същия ден, за да продължат протеста.

Протестът завършва мирно, след като зам. областният управител на провинция Асир обявява на високоговорител, че ще се срещнат с 20 студента, които да представят исканията на младежите. Местният вестник Al-Jazirah пише (на арабски), че неназован официален източник от университета е обявил, че ще бъдат уволнени редица хора от ръководството на университета, както и служители в областната управа. Това е може би един от първите успешни протести на саудитските студенти от години насам, което хвърля оптимизъм върху борбата на правозащитници да извоюват основни свободи в кралството.