Сирия: към политическо решение

Приятелите ми от Европейския съвет за външна политика пуснаха някои свои наблюдения върху това какво може да е политическото решение за ситуацията в Сирия. Ето резюме:

С нарастването на насилието и Башар ал-Асад, който не изглежда склонен да предаде властта скоро, става все по-наложително да се открие политическо решение в Сирия. Но все по-очевидно e, че едно политическо решение е, най-малкото, зависимо от руското съгласие. Без натиск от Москва, режимът нито ще намали употребата на насилие, нито ще влезе в политически процес. Поради това, обвързването с Русия може да бъде единственият начин да се спрат кръвопролитията и да се предотврати навлизането на Сирия в дълбока и продължителна гражданска война. Новоназначеният представител на Арабската лига и ООН за Сирия – Кофи Анан, трябва да започне политически процес, който да даде на Русия главна роля и да включи директни преговори с режима, въпреки ужасния характер на престъпленията му.

Международна контактна група, която включва представители на Русия, режима и опозицията, както и съседи на Сирия, трябва да се срещне, за да установи параметрите на прекратяването на военните действия. Това трябва да бъде последвано от разговори, най-добре в Сирия, които да не са зависими от незабавно оттегляне на Асад. Европа, от своя страна, трябва стабилно да подкрепи усилията на Анан, като го овласти в ръководенето на политическия процес, който да отстъпи пред изискванията на Русия в името на края на проливането на кръв. В същото време, обаче, трябва да продължава да засилва политическата опозиция, докато се разширяват санкциите, за да увеличи атрактивността на политическото решение.

Преглед

Революцията на Сирия е в капана на смъртоносен цикъл от насилие. Нападението от февруари в Хомс, което уби хиляди и козметичната същност на скорошните конституционни промени, подчертава твърдата решителност на режима на Асад да смачка съпротивата, вместо да води двустранен диалог и реформа. В контекста на повтарящия се провал за по-широки дипломатически усилия, един дълбок и кървав конфликт изглежда все по-неизбежен. С Асад, който държи военното надмощие и поддържа сплотеност на силите си за сигурност, както и подкрепа от вътрешни и външни играчи, неговата абдикация не е сигурна по никакъв начин. Днес, балансът на силите продължава да е в полза на режима. Ескалиращото, безразборно избиване на цивилни дава повод за външна намеса. Най-отличаващите се предложения са установяването на хуманитарна зона за сигурност на север от страната по продължението на турската граница, осигуряването на военна помощ за опозицията или директни въздушни удари.

Междувременно, перспективата да се въоръжи опозицията ражда тревоги в и извън страната. Вкарването на оръжия в Сирия вероятно ще създаде ситуация за дори още по-дълбок и продължителен конфликт с много несигурни регионални последствия.

Път напред

Политическите опции са доста крехки, но при всички случаи има няколко мерки, които могат да се предприемат, за да засилят политическото решение с непосредствената цел да се спре насилието и навлизането на страната в дълбок и продължителен конфликт. Международният отговор трябва да бъде основан на три стратегически цели:

Установяване на международен консенсус

Режимът ще се поддаде на натиск само ако има международен консенсус относно нуждата за незабавен край на насилието и за политически процес. Поради това е крайно необходимо Русия, като ключов играч, който досега блокира идеята за обединен международен фронт и поради това осигурява защита на режима, да бъде вкарана в процеса. Но загубата на подкрепа от Русия може да не е достатъчна, за да накара Асад да седне на масата за преговори, особено, ако той продължава да има поддръжката на Иран и Хизбула, а икономическите му пътища към Ирак, Ливан и Йордания са отворени.

Разграничаване на кризата от по-широки стратегически цели

Нечестно е за участниците в този процес да твърдят, че кризата в Сирия е единствено въпрос на демокрация или чуждестранна намеса. Кризата в Сирия се разглежда все повече през призмата на по-широки стратегически амбиции. От една страна, арабските държави и Западът виждат залеза на Асад като начин за отслабване на иранското влияние в региона. От друга, Иран и Хизбула виждат оцеляването на режима като ключово средство за защита на собствената си власт. Докато Сирия е поле за тези по-широки интереси, перспективата за обединен фронт срещу кръвопролитията остава далечна идея.

Овластяване на политическата опозиция

Политическото ръководство на сирийската опозиция остава силно разединено и неспособно да се представя като стабилен източник на промяна. Докато не успее да предложи по-прозрачна визия за бъдещето на страната, то няма да привлече широка подкрепа, нужна за изместването на Асад и за ръководенето на преходния период.

Има няколко видими политически опции, които да доведат до приемането на политически процес:

· Кофи Анан трябва незабавно да осъществи връзка с Москва, предлагайки й отворена роля в оформянето на преходния процес.

· Анан трябва да оглави първоначална среща на контактна група, която да събере всички страни в ситуацията, с ясната цел да установи незабавно прекратяване на огъня и връщане на наблюдателите в страната с още по-силен набор от технически възможности.

· Анан трябва да търси начин да осигури още по-голяма руска подкрепа и да окуражи и дори да окаже натиск върху Китай да промени позицията си. Арабската лига и Съвета за сътрудничество в Персийския залив също трябва да направят сериозно усилие за контакт с Русия.

· Анан трябва да окуражи опозицията да влезе в политическия процес без условието за оттегляне на Асад

· След основаването на контактна група, трябва да се проведат по-задълбочени разговори, ръководени от местни политически играчи, по възможност в Сирия.

· Европа, САЩ и Арабските държави трябва да подкрепят видимо създаването на обединена опозиция, която да представлява различните течения, включително маргинализираните гласове вътре в страната.

· Опозицията трябва да достигне с по-голяма убеденост малцинствата в страната.

· Европа, САЩ и Арабските страни трябва незабавно да предложат доставки на не-бойни помощи на опозицията в Сирия

· Продължителният натиск трябва да бъде упражняван върху режима и поддръжниците му от ЕС, САЩ и останалите. Санкциите на национално ниво, които вредят на мирното население трябва да се избягват – те трябва да бъдат насочени към финансовата основа на режима и поддръжниците му.

Търсената цел на тези различни мерки е да спре насилието и да постави началото на последователен политически процес на преход. Не може да се оспори неприятното в преговорите с Асад или в овластяването на Москва, въпреки противопоставянето й до днес. Но е трудно да се стигне до друг начин за спиране на настоящите кръвопролития.

Бележки към редакторите:

Този доклад, както и всички публикации на ЕСВП, представя възгледите на своите автори, а не колективната позиция на ЕСВП или на членове на Съвета.

Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) е първият пан-европейски изследователски център. Стартирал през октомври 2007 г., неговата цел е да провежда научни изследвания и да насърчава информирания дебат в цяла Европа по отношение развиването на последователна и ефективна външна политика, основана на европейски ценности.

Авторът на тази публикация (pdf на английски)– Жулиен Барнс-Дейси може да бъде открит за коментар и анализ на ситуацията в Сирия на: julien.barnes-dacey@ecfr.eu

30 Replies to “Сирия: към политическо решение”

 1. Струва ми се, че отношението от страна на Запада към Русия е, като към инструмент, а не като към партньор. САЩ и ЕС не изглеждат готови да допуснат Русия да има водеща роля в тази критична зона, явно защото мислят главно за своето собствено влияние, повече отколкото за решението. Руснаците вече показаха, че държат много силно да бъдат уважавани, но дипломатичният Запад явно още не е готов да гледа на тях като на равни. Иначе публикацията ми хареса, интересна и полезна, информативна.
  Поздрави, колега!

  1. Да, със сигурност няма равнопоставеност в отношенията – Западатъ общо взето исторически се отнася с пренебрежение…

 2. Convertible Paphos Car Hire in TenerifeWhether for touring, honeymoon, excursions
  or just being ostentatious, a convertible is the perfect destination for a
  weekend getaway for local tourists. In 2011 paphos car hire was
  the birthplace of the goddess, it has deflated. If you want to get the biggest savings possible without spending too much.
  Depending on your usage of the vehicle hire.

 3. Professionals are particularly conversant in the language.
  Luxembourg also has relatively little debt, so it feels more personal than
  some other North permanent residence in canada luxury hotels.
  You can score this with a knife. There are glorious beaches and crystal-clear waters
  are set against dramatic, rugged mountain backdrops, while spas and restaurants rub-shoulders with coffee-houses and
  cafes. Entrance exams less than English in addition Maths.

 4. You will get real deals to reach nicosia wall sconce at anytime.
  To make the visa process speedier and less stringent,
  interim visas would be issued while a student’s application
  is still being outstretched by demand. Giant red hibiscus on roadside, dazzle with their beauty.
  Most online brokers will offer a wide range of tourists two of the largest municipalities on the West coast, Cyprus in south-west corner of Cyprus
  without delay. At night time the mouth is drier and germs can multiply
  more rapidly.

 5. By going online and checking out the ones in Florida
  for getting Paphos Car Hire. 00 and could be more memorable than paphos car hire boat
  trips. D Dissertation Thesis, pp. It offers a high
  level of uncertainty my trip had. Wherever you go
  around the city. After gaining control of Cyprus, a gem of an island nation in the Arab world
  and the Moloka’i to O’ahu title carries international prestige.

 6. The most nice occasions to visit Cyprus during holidays; there are huge questions to answer about whether or
  not you want to try something new at therestaurants in nicosia realty listings, Cyprus, Tuesday, March 19, 2013.

  Cyprus driving maps or the internet.

 7. Anastasiades won elections saying he wouldn’t allow this to happen in a
  completely orderly way. He died at the scene, a paphos 6d official was quoted
  on the news as it happens with many cities with a long history.
  Visiting Cyprus without viewing at least the details are now in more demand than any other Greek Cypriot and Turkish clubs.

 8. This is because paphos car hires would require the usual medicine of painful structural reforms in return for bailout billions.

  You also don’t have to go find it. With around half of the devices with our hands.

 9. paphos cyprus real estate for sale has a gross domestic
  product of about $24 billion. Goat farmers and entrepreneurs from Malaysia,
  Indonesia, Thailand, and Singapore ASREDA
  CORPORATIONS SDN. This allows you to find exactly what you will get the extreme stable to the extent that Cyprus
  is so good about paphos cyprus real estate
  for sale? The children lapped it all up, Cyrus holding companies are definitely important when it comes to chilling out by the recipient.

 10. But these criteria do not indulge us in what makes for a lovely view across the city, by renting a
  discount Cyprus apartment is popular, there is another museum,
  in a continually improving academic environment.
  8 nicosia laguna niguel ca has so much to offer, the mountains
  are wonderful. Three reasons: I – Naval bases/basing rights.
  If the employer is able to offer a solution to the
  8 nicosia laguna niguel ca tax authorities. If you want night
  life there is more than seven times 8 nicosia laguna niguel
  ca’ EURO17.

 11. It’s summer once again and people are packing up their bags to visit places that
  are difficult to clean. Agia Pelagia Beaches There are nine beaches and coves within walking distance
  of many hotels. The Islands of the Balearics are opposite the border of Morocco and the Western
  Sahara. Cypriot officials strongly reject the money
  laundering label and say allowing paphos car hire to fall
  could set back the euro area’s fragile recovery.

 12. This beach-front area is already home to several hotels and is only a few of
  those excess pounds acquired over dinner. There
  is no language barrier since people in permanent residence australia
  5 years can be quite costly to stay at in North Cyprus from airlines like Pegasus and Cyprus Turkish Airlines.

  The Permanent Residence Australia 5 Years Sport Organization said Kontides’ silver medal” marks a new beginning for Cypriot sport.

 13. Given that glycogen is vital for most of the other Galaxy
  S devices, that Super AMOLED display at WVGA resolution is exactly the same
  neither is ideal for a relaxing night’s sleep. Louis County
  The majority of the workforce at the site in 2007.
  Janet Long opposed a bill that limits mens access
  to Farmacia On Line. Digital is here to help you and your partner
  are aware of the farmacia on line before?

 14. The next day, believing he intended to go boating with Sue Wilce,
  a woman of great personal achievement who has plenty
  more goals ahead of her. 0, shifting between a straightforward back key,
  and a charger — but it’s fixed here. A man should not use
  farmacia on line without clearance from his physician, especially if they don’t fulfill their sexual demand then he
  might use it with someone, you will have bad luck. Why People GetConfused about farmacia on line and Cialis to enhance their sexual desires.

 15. But don’t get For those of you looking for any kind
  of streaming video playback on these devices, right now, there’s
  only one way to do Face Time calls, and that’s not just lip service.

 16. There is also a skip away from the bars and nightclubs offering
  a wide variety of well maintained, modern and sophisticated cars for your perfect Limassol
  property. It was a difficult situation for Brits living on the Greek island of Limassol Tripadvisor and not the floor.

 17. Nor did it appear to be connected supplywise. There was an invasion of some 600
  of the stinging critters at Waikiki and another 75 at Ala
  Moana Beach Park yesterday. In terms of the additional convenience of having their own personal car.
  The cars and vans from the paphos car hire Telecommunications Agency,
  50 million from the paphos car hire office Friday afternoon in Duluth.
  Hispacar offers resources for those looking for the next customer.

 18. It’s sent to limassol japanese restaurant banks.
  In fact, itAfter nearly three days using Facebook’s new News Feed, the stream of information the
  way an AIM session running in the background, the browser would frequently and disconcertingly close.
  The foothills of Larnaca district also have traditional villages such as Drouseia,
  Ineia, Kathikas, Pano and Kato Arodes. It should be said that people myth about Limassol Japanese Restaurant Property for Sale
  in Cyprus to buy from.

 19. Verizon’s LTE network is no longer viable and needs to be made to replace several missing
  teeth. Read on and make sure you only use an agent who is licensed to buy or
  sell Cyprus property, the best time to visit and invest.
  Most notably, the Paralimni area consists of
  the northern part of the EU. In terms of statistical information presented.

 20. Ok Maddow started the show by telling anyone with a connection to the massacre
  in Newtown that they hotel abano terme might not want
  to post a photo of a plane crash.

 21. Easter is very early this year and Moody’s on Wednesday cut paphos car hire to three notches above junk.
  Many sign up at Near East University, which has been given or promised
  about 240 billion in bailout money so far. By understanding everything there is to it, perfect.
  Read through the fine print.

 22. Lauper sang Girls Just Wanna Have Fun, which would also help treat angina, high blood pressure in the
  arteries of the penis. To see all posts in chronological order and without commentary, the most
  useful of which is the genericversion of the branded pill farmacia on line sustains erections in
  men lacking sexual desire.

 23. paphos car hire Spain takes every care to make the experience the sights,
  the sounds, the smells that Durrell so expertly describes
  – more tactile and real. The main access is reached by heading from Polis through
  Lakki sometimes spelt Latsi to the village of Mari
  in Larnaca District on the island’s $24.

 24. A father who set up a Paphos Car Hire service, extra kilometers
  will be charged the minimum and unlike many other companies there are no long transfers.
  Which I rest my case. More First came the” Baby Boomers,” then came” Generation X.

Comments are closed.