Талибанът и арабската държава Афганистан

Update: “арабската държава” бе редактирана на “ислямска”.

В сайта “Красива Европа” беше публикувана статия озаглавена “Талибанът – развитие и цели I”. Някои неща ме накараха да се изненадам. Във Facebook страницата на “Красива Европа” статията е наречена “професионален анализ”:

Авторът Момчил Йорданов започва публикацията си с огорчение от липсата на професионализъм (болднатият текст е от мен):

От известно време насам слушам по различни телевизии изказвания относно действащия в Афганистан Талибан и съм изумен от живото незнание и незапознатност на репортерите и изказващите се самотитлувани „професори” за тази групировка.

Предполагам, че към тези псевдо-професори, за които говорим Йорданов, прибавя хора, като Антонио Гуистоци, Денис Абрамс, Франк Клементс и други, а да не говорим за медии, като Time, Guardian, CNN, Foreign Policy – те са псевдо-източници според статията. За Йорданов “талибанЪТ” (забележете, използва единствено число) са групировка, когато те са паравоенна организация.

В случая чашата на търпението ми преля, когато за пореден път „западните империалисти” бяха обвинени за случващото се в арабската държава от говорител в иранската телевизия PRESS TV.

Тук чашата на търпението прелива. Как така ще бъдат обвинявани САЩ и съюзниците от НАТО за трагедията на Афганистан? Що за безумие, нали? Компетентният автор ме изгуби като читател (а къде са редакторите в “Красива Европа” никой не знае), когато прочетох, че Афганистан е арабска държава. Това може само да говори колко е запознат човек с “талибанЪТ”.

Претендиращият за отлично запознат водещ твърди, че Талибанът са „прости селяни, които не биха се бунтували и не биха създавали проблеми, ако западните сили не бяха в държавата им”. Пиша това от гледна точка на красноречивата история, която ни е дала достатъчно информация, за да видим, все пак, дали това е така. Присъствието на чуждестранни войски в Афганистан ли подклажда и създава конфликта или е нещо друго?

Тук е вярно, че журналистът от иранската телевизия малко скрива истина, защото талибаните биха правили доста жестоки неща и без американците да убиват афганистанци. Това, което “пропуска” авторът Момчил Йорданов е ролята на САЩ и ЦРУ в изграждането на редица паравоенни организации, които да се противопоставят на съветското влияние в Афганистан, както и светското до преди 30 години афганско правителство. Великобритания подкрепя създаването на талибаните с пълна сила, защото съветските интереси застрашават лондонските в съседен Пакистан.

Нямам против да се пишат повече публикации, които да образоват – особено за Близкия изток. Но може ли “Красива Европа” да нарекат експертно мнение текст, който съдържа “арабската държава” за Афганистан? И редица други фактологически грешки като това, че талибаните заявили, че САЩ нямат доказателства за връзка на Кабул с Ал Кайда – липсата на доказателства, впрочем, е потвърдена от шефа на самото ЦРУ и разузнаване по онова време и инвазията в Афганистан се смята за грешка на американската администрация. Подобни грешки замазват статията, написана може би с добра цел. Но за съжаление отново едностранчиво.