400 003 лева…сметка за ток !?!?

Това, което ще прочетете е един личен разказ с елементи на разсъждение и вероятно още го няма в новините…

Днес, докато идвах на работа, видях серия от странни плакати, посочващи ЧЕЗ като организация с фашистки и комунистически измерения – “ЧЕЗ” оформено като сърп и чук и свастика. Както се оказа от плакатите, става дума за човек, обявил гладна стачка, след като получил сметка от 400 003лв. за ток! Не знам кой е и как се казва, понеже не беше наоколо, докато минавах, но ситуацията определено е фрапантна, който и да е този човек. Тъй като bTV е в съседство с импровизирания протест, предполагам, че в обедната емисия или пък във вечерната ще се появи подробен репортаж по въпроса.

Това, което е по-плашещо, е способността на енергийния монополист у нас – ЧЕЗ – да налага нерегламентирани сметки в изумителни мащаби, без държавата да разполага с необходимите механизми да контролира подобни изстъпления. Калпавата “приватизация” и абсолютното безхаберие на политици и държавници (до колкото подобни термини имат някаква стойност в България) доведоха страната ни до там, че тя е енергиен и суровинен васал на кой ли не. Газта се отпуска по милост от Север, 95% от зеленчуците и хранителните продукти се внасят от чужбина , електроенергията ни е монополизирана от чужденци, след 4 години ще трябва да затворим АЕЦ Козлодуй заради изтичане на сроковете за действие на последните реактори, без да е измислена алтернатива, горивата скачат по нечие неясно усмотрение, кредити и лихви достигат колосални размери, които бавно, но сигурно водят до дългово робство, образованието ни е монополизирано от безгръбначни, мързеливи търтеи с големи стратегии и нулева реализация, лекарствата ни се доставят от две компании, които най-вероятно имат картелно споразумение….

Да продължавам ли?

Междувременно обществото летаргично наблюдава как се източва Сребърния фонд без да се потърсят други решения – прекратяване или преразглеждане на неизгодните договори, налагане на мораториуми върху престъпните плащания, отказ от взимане на колосални държавни заеми, които да ни превърнат в една нова Гърция… Не става дума, че пак правителството е виновно за всичко, защото проблемът сам по себе си не е породен от ГЕРБ. Работата е там, че управляващите вместо да вземат трудните решения и да се нагърбят с малко повече отговорност, избират същия лесен, праволинеен и безпроблемен път към пропастта, по който ни водят от двадесет и две години най-различни политици с червена окраска – явна или пък прикрита под слоеве жълто, синьо, зелено и пембено…