Human Rights Watch: армията в Сирия използва цивилни за щит срещу атаки

Много е сериозно, когато дадена информация се използва без да се провери за какво иде реч. Това може сериозно да навреди на истинността и оттам да се създаде заблуда. В Сирия днес се извършват множество нарушения на човешките права и от двете страни – опозиция и режим. Но трябва да отбележим, че днес в български медии беше пусната тази новина: Опозицията в Сирия използвала деца-бойци в сраженията (bTV – има и нов линк, в който информацията е оправена – тук):

Сериозни обвинения, които разтревожиха международната общност, се повиха срещу сирийските бунтовници. ООН получи сигнали, че опозицията, която се опитва със сила да принуди президента Башар ал Асад да се оттегли от власт, използва деца-бойци в сраженията по улиците на Хомс и други размирни градове.

И Фокус са пуснали съобщение, подобно на горното. Сигналът за използването на “човешки щитове” и особено деца, идва от Human Rights Watch, най-голямата правозащитна организация, следяща за спазването на правата в различни части на света. bTV съобщават също, че:

Миналата седмица международната организация за защита на човешките права “Хюмън райтс уоч” съобщи, че въоръжени групи на сирийската опозиция са отвличали, изтезавали и екзекутирали привърженици на Асад и членове на правителствените сили за сигурност.

В сайта на организацията Human Rights Watch, обаче, пише нещо различно (болднатите думи са от мен):

Syrian government forces have endangered local residents by forcing them to march in front of the army during recent arrest operations, troop movements, and attacks on towns and villages in northern Syria.

Witnesses from the towns of al-Janoudyah, Kafr Nabl, Kafr Rouma, and Ayn Larouz in the Idlib governorate in northern Syria told Human Rights Watch that they saw the army and pro-government armed men, referred to locally as shabeeha, force people to march in front of the advancing army during the March 2012 offensive to retake control of areas that had fallen into the hands of the opposition. From the circumstances of these incidents, it was clear to the witnesses that the purpose of this was to protect the army from attack. (HRW)

Публикацията е от 25 март, а новината в bTV, както и след това в други новинарски сайтове – от днес, 27 март. Най – общо казано, Human Rights Watch съобщават, че местни жители в Северна Сирия са изложени на опасност за техния живот, когато про-правителствени части завличат младежи и деца между 10-15 годишни, които да стоят в началото на армейските части, предпазващи ги от атаки. Свидетели от градовете Ал-Джанудия, Кафър Набил, Кафър Рума и Айн Ларуз в областта Идлиб разказват пред правозащитници, че хора са принуждавани от армията да седят в предната част на силите за сигурност, искащи да възвърнат контрола си в размирните сирийски градове.

Доста голяма разлика между съобщеното по bTV и докладът на HRW, публикуван на тяхната страница. В доказателство за думите си, местни жители изпращат два видео материала (тук и тук) на HRW, в които се вижда, че войници вървят след цивилни.

Последната новина, свързана със Сирия на сайта на ООН е съобщението, че сирийското правителство се е съгласило с плана на Кофи Анан и ООН. На 23 март е публикувана новина от ООН, че Съвета за човешки права към ООН призовава сирийското правителство да се съобразява с човешките права и да се спре с насилието над протестиращи и особено над деца.

Когато се пускат новини от подобен тип, трябва да се цитира точно и да се проверява информацията. Защото в момента за мнозина новината има съвсем друг смисъл. Не става дума дали защитаваме някоя или друга страна – опозицията има своите тъмни личности и в състояние на конфликт ще има множество нарушения на човешки права. Но трябва да се спазват правила.