Въпроси около убийство на журналист в Бахрейн

Смъртта на 22-годишен мъж в Бахрейн миналата събота повдига въпроса около поетият ангажимент на правителството да избягва бруталността при протести. Ахмед Исмаил Хасан, журналист, който редовно заснема протести в кралството, е бил прострелян в бедрото. Куршумът разкъсва артерия и по-късно той умира в болницата.

(Брайън Уитакър пише в блога си за това) 

Според докладите, в петък вечерта започва мирен протест в село Салмабад. За по-малко от тридесет минути пристигат три полицейски джипа за борба с масовите безредици, които разпръсват протестиращите и опитват да прегазят няколко души. Един от демонстрантите пада на земята и бива пребит и арестуван.

След като полицията напуска мястото, протестиращите се прегрупират и тръгват към главния път. Около полунощ, цивилна Toyota Land Cruiser се появява до шествието и отвътре откриват стрелба. Около 00:30 протестиращите решават да се върнат в селото. Тогава от джипа пак се стреля. Ахмед Исмаил Хасан е застрелян.

Нападателите били в цивилни дрехи, а опозиционната партия Ал-Уефак обвинява местна милиция, свързана с режима. Властите обявяват, че ще разследват убийството.

Атаката идва в момент, когато силите за сигурност в Бахрейн са под натиск да коригират поведението си и използването на про-правителствени, но цивилни части по подобие на Сирия и Египет, може да има тревожно развитие.

Миналия ноември, доклад на независимата анкетна комисия, създадена от краля, призова правителството да създаде “постоянен и независим орган”, който да разглежда оплакванията и постъпилите сигнали за изтезания или малтретиране, или други злоупотреби, извършени от властите. Правителството досега оказва съпротива, а жалбите остават неразгледани.

В момента прокуратурата разследва 48 служители във връзка с 107 случая, които включват 4 смъртни, но главният прокурор не задейства процедура, нужна да се доведе разследването докрай. В доклад на Human Rights Watch се отбелязва:

Властите твърдят, че досега са разследвали 10 служители на силите за сигурност във връзка със смъртта на шестима души – четирима, от които починали в резултат на изтезания в ареста и двама по време на полицейски акции срещу протестиращи. Седем от обвинените за непредумишлено убийство лица са заплашени със седем години лишаване от свобода. Други трима са обвинени, но най-вероятно ще се разминат с глоба.

Прокурорът обвини и лейтенант от полицията – най-старшият служител, обвинен досега – за смъртта на Хани Абд ал-Азиз Джумаа през март 2011 година. Разследване на  Human Rights Watch показва, че нападателят му или нападателите, го е прострелял няколко пъти от близко разстояние. По време на съдебното заседание в края на февруари, адвокатът на обвинения служител, заявява пред съда, че е “действал при самоотбрана”.