В Тунис създават алтернативна медийна мрежа от младежки клубове по журналистика

Интернет гражданите в Тунис отдавна определят новините в тяхната страна, като “централизирани” и “монополизирани” от няколко медии, базирани в столицата Тунис. Затова естествено се стигна до момента, в който младежите да поемат инициативата в свои ръце.

Носителят на редица награди тунизийски блог Nawaat стартира нов проект в Тунис, целящ създаването на граждански клубове по журналистика в различни младежки центрове из страната. Партньори в начинанието са Министерството на младежта и спорта, както и Canal France Internationale (CFI). Работа по проекта са започнали шест групи  в градовете (линковете водят до блоговете на различните клубове) Сиди Бузид, Касерин, Бизерт, Мактер, Гафса и Кебили – всички разположени главно във вътрешността и южната част на Тунис. Целта е тези журналистически колективи да позволят на хората да използват компютрите на младежките центрове за разпространение на новини и мнения, чрез шестте нови платформи.

Уафа Бен Хасин пише в блога на Nawaat повече за проекта:

Целта е да има една национална мрежа от алтернативни и граждански медии, които да използват обикновени платформи като блогове, YouTube, Facebook и Twitter акаунти като техническа подкрепа на колективите. Проектът олицетворява сърцето на масовата журналистика: децентрализация на информацията, като помага на местните журналисти да създадат своя собствена регионална мрежа, обхващаща въпроси, пряко свързани с местните жители.

Проектът започна през октомври 2011 година, като домакин на общо шест обучителни сесии – по една във всеки град – в местните и регионални младежки центрове (Maison des Jeunes или دار الشباب). Десет представители от всеки град присъстваха на обучителните сесии, които се проведоха от двама блогъри от Nawaat и журналисти от Canal France Internationale. Средната възраст на участниците е 17 години. На обученията 60-те участници са се научили как да пишат различни типове статии и как да определят подходящи гледни точки при репортажи.

След първия цикъл на обучение, с подходящи инструменти на разположение, всичките шест групи създадоха съответните собствени блогове.

На обученията са присъствали двама експерти от Canal France Internationale, уеб-журналистът Мануел Лиуткус, режисьорът на документални филми Милен Салои и двама уеб-експерти от Nawaat Рияд Ел Хамми и Усема Масау.

Може да разгледате видео от различните участници тук. (Rising Voices)