Извънредно положение в Тунис до края на април

На 1 април Тунис текущото извънредно положение в страната бе удължено до края на април. Тунизийският временен президент Монсеф Марзуки първоначално удължи извънредното положение от декември 2011 до 31 март 2012 година.

За първи път извънредното положение се прилага през януари 1978 година от бившия президент Хабиб Бургиба и отново три пъти през 2011 година. Решението да удължи извънредното положение е направено, след като Марзуки се консултира с ръководителя на Учредителното събрание Мустафа Бен Джаафар и премиера Хамади Джебали. Политическият анализатор Салах Еддин Жорши дава три причини за удължаването на извънредното положение: социалното напрежение, което трябва да бъде взето под внимание, знанието на правителството за контрабанда на оръжие от Либия в Тунис и спасяването на туристическия сезон.

Видео на Tunisia Live относно състоянието на сигурността в Тунис:

В своя статия, Рене Бекман обяснява възходът на салафизма в Тунис с влошаващата се икономическа среда. Туризмът представлява седем на сто от БВП на страната, но 2011 лиши Тунис от 2 милиона туристи, което доведе до създаването на хиляди безработни места. В момента в 11-милионния Тунис, 750 000 души са без работа. Салафизмът използва политическите вълнения от 2011 година, за да увеличи влиянието си и сега около 20% от джамиите в страната са под контрола на това движение. Въпреки, че салафитите са склонни да насърчават ненасилственото спечелване на привърженици, няколко инцидента срещу Университета в Мануба и художествени събития стреснаха обществото. Според Бекман икономическите прогнози остават мрачни и може да се очаква от безработицата да е възползват крайни движения.

Миналата седмица САЩ обяви, че ще даде 100 млн. долара на Тунис. Финансовата помощ директно ще покрие дълга на страната към Световната банка и Африканската банка за развитие. В същото време лидерът на управляващото временно правителство изрази нежелание за нормализиране на отношенията между Тунис и Израел. Рашид Гануши, лидер на партията Ан-Нахда, която спечели най-много места след изборите на 23 октомври 2011, каза, че “тунизийците имат проблем с ционизма, не с юдаизма” и не “може да има нормализация с Израел”. Мнозина противници на промените в Тунис споделяха мнение, че на власт ще дойде про-израелско правителство, но това не се случи. Тунис прекъсна всички отношения с еврейската държава през 2000 година, когато избухна Второто палестинско въстание и все още не са възстановени.