Планът на Анан просто не действа

Сирия прие плана на Кофи Анан и твърди, че оръжията ще бъдат свалени. Считано от 6 сутринта на 12 април спирането на огъня трябва да е факт, заради изтичане на срока, даден от Анан на сирийското правителство да спре с атаките. А какво обаче означава “атаки”? Само за въоръжени нападения ли се отнася? Защото в дните, когато трябва да се установи примирието между режим и революционери, бяха извършени арести на младежи, протестирали отделно в различни точки на Дамаск – младата Рима Дали, която демонстрира пред парламента в Дамаск и група момичета и момчета направили флаш-моб в мола в квартал Кафарсусе в Дамаск (на 11 април). За тях няма никаква информация след задържането. Планът на Анан дали включва подобни случки или се отнася само за патрони и бомби?

Проблемът с плана е, че той не разрешава нито едно от политическите искания на революционерите или сирийския режим. Двете страни продължават да вярват, че времето е на тяхна страна и, че могат да спечелят тази битка на бойното поле. Поради тази причина въпрос на време е да се подновят сблъсъците. Смело казано или не, но изглежда няма подходящ план, който да помогне за избягването насилието в Сирия. Последните новини за масови протести из цяла Сирия (като в Дейр ез-Зор, Дамаск, Халеб) и разпространената от правителствената агенция САНА информация, че автобус с военни е бил ударен от крайпътна бомба, допълнително повишават нивото на несигурност около крехкото примирие. В момента всяка една от страните се оглежда за грешка на другата, за да може да оправдае действията си. От това положение нищо добро няма да излезе – планът на Анан просто не действа.

2 Replies to “Планът на Анан просто не действа”

  1. Това не е ли поне някакво начало? Предполагам, че вече хуманитарните организации имат свободен достъп… ?
    Не искам да звуча, все едно това е достатъчно, но ако не беше Анан да обедини позициите на света, Асад щеше още по-лесно да репресира и да избива народа си, а всякакви организации на бунтовниците да получават оръжия от противниците на Сирия и да всяват хаос. Имам предвид освен официалната (?) армия на бунтовниците. (забравих дали беше Свободна сирийска армия или нещо такова…)

    1. Сега има масови протести в няколко големи града и отново има нападения… Този план е обречен на провал, защото не е осмислен добре, а и поради това, че опозицията няма да се съгласи на нищо по-малко от оставка на Асад. Колкото до хуманитарните организации – има все още много, много проблеми…

Comments are closed.