Израел прекъсна връзките си със Съвета по човешки права към ООН

Израел е прекъснал контактите си със Съвета по човешки права (СЧП) към ООН, след като той започна международно разследване на еврейските селища в окупирания Западен бряг, съобщи “Ройтерс”.

Решението означава, че изпратената от СЧП мисия към Западния бряг няма да може да влезе на територията на Израел, съобщи говорителят на външното министерство Игал Палмор.

“Повече не работим с тях”, заяви Палмор. “Участвахме в срещи, дискусии, уреждахме посещения в Израел. Всичко свърши.”

Международното разследване бе започнато в четвъртък. САЩ бяха изолирани от гласуването срещу инициативата, която е започната по инициатива на палестинските власти.

Израелските лидери бързо осъдиха решението на СЧП и го нарекоха базирано на хипотези и антиизраелско.

“Те систематично и последователно взимат решения и осъждат Израел, без дори символично да вземат предвид нашите позиции”, добави говорител на Палмор.

Съветът по човешки права обвини планирания строеж на нови израелски сгради в Западния бряг и Източен Йерусалим, казвайки, че това подкопава мирния процес и е заплаха за създаването на независима палестинска държава.

Над 500 000 израелци и 2.5 милиона палестинци живеят в Западния бряг и Източен Йерусалим, които са окупирани от Израел по време на войната през 1967 г. Палестинците искат тези територии за своя независима държавата заедно с ивицата Газа.

Според палестинците продължаващото застрояване, смятано за нелегално според Международния съд в Хага, им пречи да си имат държава. Израел настоява, че има исторически и библейски връзки в Западния бряг и селищата трябва да бъдат включени в мирните преговори. (Дневник)

Comments are closed.