Израел се готви сериозно за атака над Иран? Ето какво пише в сайта на израелския “Канал 10”

Разговори по оста на подготовката: “Изпитът ще бъде в деня на заповедта (за атака)
Алон Бен-Давид, превод за Intidar Самуел Йосифов 

Докато Западните сили провеждат разговори с Иран за преустановяване на нейната ядрена програма, нашите военновъздушни сили продължават своята подготовка за възможна атака над ядрени съоръжения на Ислямската Република. През последните седмици се присъединиха още 10 нови пилота, готвени за военния сценарий. “В днешни дни, съобразно съвременните войни, мисли и желания за пълна победа са много наивни” – заяви командир на ескадрила F-15.

Във ВВС двигателите не се гасят. Възобновяването на преговорите между западните сили и Техеран, относно иранската ядрена програма може да значи, че годините на подготовка и планиране са отминали и сега е време за реализация, при получена заповед. “Час Нула” наближава. Ако преговорите пробаднат и Иран откаже съдействие, ВВС могат да получат заповед за дълъг път към Иран. “Казвам ви, че в нашия красив свят, подобни дилеми винаги изникват преди нещо голямо. “Нула” е нашето положение” – каза подполковник Гилад, командир на ескадрила самолети F-15, на 36 години.

Видео (иврит)

Във всички сценарии, публикувани през последните седмици се показва, че в атаките ще се включат и хеликоптери, както и други въздушни устройства за прихващане и за зареждане на гориво. Но във ВВС са загрижени за Русия, която продава отбранителни системи на страните в региона. Ракети SA-17 и SA-22 са разположени в Сирия и Иран и биха могли да възпрепятстват действията на военновъздушните  (ни) сили.

“Предполагам, че тестът ни ще бъде, когато получим заповед (за атака). Тези, които познават историята на въздушните битки знаят, че най-обучените ни бойци винаги са били на първа линия.” – каза подполковник Гилад. И допълни: “Много ми е трудно да си представя как ще изглеждат отстрани първите дни на войната. Абсурдно е да мислим, че първата част от нея би била по-лесна, отколкото самите атаки върху земните бази.”

Не е съвсем ясно до колко сценарият ще бъде различен на онзи от израелската атака над Ирак през 80-те години, или израелската атака над ядрен реактор в Сирия от преди 5 години.”Вярвам, че съобразно реалностa и съвременните войни, нашето желание за победа “на нула” е много наивнo”, призна  подполковник Гилад. “Ясно е на всички, че ние не винаги можем да победим на нула”.