#MadGraffitiWeek: “лудите графити” от Кайро до Техеран

Разбира се, революцията в Египет от 25 януари донесе много емоции – положителни, а след това и отрицателни. Това, че армията, с помощта на редица странни съюзи, отново излезе на преден план, както е било винаги от 1952 година в Египет, накара много местни активисти да застанат в крайно отричане на военните и по-специално фелдмаршал Тантауи.

Стените на столицата Кайро станаха мястото, където младежи можеха да покажат несъгласието си с военните съдилища и “убиването на революцията”. Подобни инициативи има и в други египетски градове, като Порт Саид, Исмаилия, Александрия. Но Кайро е символът на бунта и затова стените на сградите му са средството за изразяване. Уличното изкуство в Египет е нещо повече – то е наистина един от последните глътки въздух за младежите, участвали в протестите. Заедно с хип-хоп културата, която у нас позамря, графитите са символът на революцията. И това се забелязва от управляващите, защото правят всичко възможно да спрат явлението.

За силата на графитите говори и следващото изображение, подтикващо отделните артисти да се изявят и да кажат мнението си за военната хунта в страната:

По-долу може да видите някои изображения, взети от популярната страница във Facebook Graffiti the streets of Egypt | ارسم في شوارع مصر. Може да разгледате на спокойствие различните постери, карикатури и др. Аз ще пусна няколко сега, като пример горе долу какво се рисува по стените на Кайро днес.

В центъра: "Бъди с революцията!", вляво: "Чакайте ни на 25 януари 2012", вдясно: "Ти си този, който ще върне цената на Египет следващия 25 януари"
"Долу правителството!"

“Революцията е изкуство”

В началото на 2012 година активисти и артисти започнаха инициатива в Египет, наречена “Луда седмица на графитите”. Тя придоби неочакван успех. Целта на кампанията е да се отбележи една година от революцията на 25 януари 2011 година, както и да се привлекат отново хората на площад Тахрир, където да изразят недоволството си срещу военните, управляващи страната. В подкрепа на египетските артисти, се включиха и хора извън страната, като например Полша – там се появиха графити в подкрепа на египетската революция. Друго място, където можеха да се видят подобни изображения беше Берлин. Хаштагът в Twitter #MadGraffitiWeek се използва и до днес, защото тези “луди седмици”, вдъхновени от Египет, не са приключили.

"Революцията продължава!"
"Лъжци!", "Излез на 25 януари"
"Не на насилието!", а отдолу "Излез на 25 януари"
На надписа се чете "Съдете ги!", отправен призив срещу военните.

В Иран беше проведена “Луда седмица на графитите”, инициатива в подкрепа на политическите затворници. Тя е вдъхновена от египетската “луда седмица”, проведена през януари месец тази година с цел да върне хората на площад Тахрир. Прочетете повече в превода на Йордан Радунчев в Global Voices България. Трябва да се каже, че става дума за масова активност сред различни държави от Близкия изток до Европа и САЩ- не само в Иран има седмица на графитите. Така например, сега в Париж има подобна инициатива в подкрепа на сирийските протестиращи.