За Пожарната и още нещо…

През последните 3 години, от както лицето Б.Б. активно участва в политиката, в българските медийни и политически среди се появи един гнусен и жалък термин, който да служи като синоним на тъпота, голословие и некадърност – “пожарникарски”. Този термин беше въведен не само от българската “социалистическа” партия, но и от онези журналисти, които в стремежа си да се откроят от орляка блюдолизци започнаха щедро да хранят кмета-премиер. И всичко това пак заради неповторимия, иначе толкова симпатичен Бойко Борисов….

Знаете ли, жалко е заради една Тиква да се слага етикет на най-благородната униформена професия. Жалко е опозиционни лидери, които не знаят от коя страна се държи пушката да се изказват за това какво е пожарникарщина и какво не е…. Жалко е че смешни псевдо-журналистчета подхващат тази реторика и тя се появява по страниците на родния печат. Още по-жалко е, че обществото е глухонямо за подобни грозни изказвания и съпоставки.

Защото Бойко Борисов не е Пожарната и Пожарната не е Бойко Борисов. Да, той е завършил Школата в Симеоново със съответната профилираност и е станал офицер, поемайки по стъпките на баща му, който също е пожарникар и известно време служи като шеф на пожарната команда към бившото ОМЗ. В последствие старият Борисов е уволнен дисциплинарно заради нелегална търговия на дезодоранти и може би от там идва прочутото премиерско оплакване, че бил репресиран от властта…

Но стига за Бойко Борисов, защото колкото и да е изкарал в пожарната (а то не е било много), този период от живота му едва ли е оказал влияние върху кариерата му или пък самия Бойко е повлиял на развитието на противопожарното дело кой знае колко. (С изключение на един симулаторен тренажор, който и до сега стои в двора на Централната служба на пожарната, близо до кино Арена-Запад)

Животът на Бойко Борисов е тясно свързан с подземния свят, каратето и прочие и трябва да се разглежда на съвсем друго място от съвсем други хора.

Пожарната, от своя страна, е една от най-забравените и подценяваните служби в България. Хората не се сещат за пожарникарите, докато не им се подпали къщата, а през останалото време са скептично-безразлични или дори надменни, към единствената професия, която изисква да рискуваш живота си, за да спасиш този на другите… Няма да влизам в апологични словоизлияние за това колко велики са пожарникарите  колко е достойна професията им. Искам да кажа само още едно нещо за финал:

Драги български политици и журналисти, следващият път, когато домът на някой от вас се запали и живота на семейството ви зависи от делата на мъжете в екипировка и противогази, спомнете си за вашата “пожарникарщина” и си я заврете знаете къде….