Нова политическа инициатива в Сирия, но…

Кризата в Сирия роди нова политическа инициатива. Група от активисти в Сирия обяви, че се създава Сирийски преходен парламент.

За парламентарните 250 места са регистрирани над 7 000 кандидата. Една част от тях са дори журналисти, близки до управляващите в Сирия, а други от коалицията, която представлява про-правителствените партии, начело с Баас – Национален прогресивен фронт. Това, което е ново за отбелязване, е че за първи път от 40 години има избори в страната с участието на повече партии. Но за споменаването до тук.

Създаването на Преходния парламент е събитие, което се очакваше от сирийските активисти от известно време. Съществува противоречие в самата опозиция, като Сирийския национален съвет не е признат от всички представители на противниците на режима за техен говорител. Затова Преходният парламент е явление, последвало вътрешните дрязги. Доколко този парламент има бъдеще и как ще се развие, е отделен въпрос, с който тепърва ще се занимаем. Едно обаче присъства в дебатите сред активистите вътре в Сирия – че Националният съвет на Бурхан Галиун трудно може да бъде одобрен от опозицията в страната, заради различните виждания как да се върви напред.

Със сигурност идват много трудности. Сред младежите по улиците на сирийските градове се наблюдава отчаяние и умора – тя не е толкова силна, все още, но има възможност, ако продължава кризата да се развива по този начин, който виждаме в момента, тази умора да се увеличи. Медиите почти не говорят за Сирия, сякаш там не се случват събития… а това говори за проблеми в самата опозиция.

Започваме седмицата с новината за Преходния парламент, остава да разберем как ще я довършим. Простете за песимизма, ако сте усетили такъв в по-горните редове, но в момента няма за какво да се закача и да усетя нещо добро.