Сблъсъците в ливанския Триполи отнеха живота на 5 души, оставиха много въпроси

от REUTERS

Когато посетих град Триполи преди година, успях да видя неговата специфика – разделението, което царува по улиците му между сунити и алеуити. Дали да подкрепяш властта в Сирия или не, в Триполи е въпрос на оцеляване и заемане на позиция, която те поставя завинаги в един от двата лагера. Двете страни – сунити и алеуити – са готови да се бият помежду си, ако означава повече влияние в Северен Ливан. Това си пролича отново, с пълна сила. Нека обобщим накратко какво се случва през последните три дни в Триполи. 

AP Photo/Hussein Malla

Седмицата започна напрегнато за Ливан, след като сблъсъци в Триполи взеха три жертви, сред които един войник от ливанската армия и двама цивилни. Повече от 10 души са ранени. Уличните боеве бяха очаквани – те изригнаха преди два дни и има вероятност да продължат. Напрежението остава критично във втория по големина ливански град.

AFP PHOTO

Сблъсъците бяха очаквани, тъй като на всеки ливанец му е ясно, че кризата в Сирия ще се отрази на и без това крехкото общество в съседен Ливан. Следното видео на AP показва напрежението в Триполи:

Четирима са убити в главно про-асадският квартал “Джабал Мохсен”, един в опозиционния “Баб Ал-Табане”. Високоговорителите на джамиите в района на сблъсъците повтарят предупреждения хората по високите етажи на блоковете да се скрият, за да не бъдат оцелени от снаряди. Някои училища в Триполи продължават да бъдат неактивни, след като бяха затворени в началото на сблъсъците в събота, 12 май.

Насилието избухна след като напрежението се покачи неимоверно при новината за ареста на обвързвания със салафистки движения, Шади Маулауи. Той, заедно с още други петима ливанци, са обвинени, че “снабдяват с оръжие терористични групи, имащи за цел терористични актове в и извън Ливан”.  Маулауи бил примамен от силите за сигурност под претекст, че ще му бъде предоставена здравна помощ в един от офисите на асоциацията за помощи в Триполи на финансовия министър Мохаммад Сафади. По-късно Сафади и министър-председателят Наджиб Микати обявиха задържането на Маулауи за “неприемливо”.

Задържането на хора по подобен начин в Ливан има своята история след 2007 година, когато се случват боевете между ливанската армия и групировката Фатах ал-Ислям в лагера Нахер ал-Баред. Тогава са арестувани над 300 души в обвинение, че снабдяват ислямисти с оръжие. Не следва съд, като някои остават без присъда в затворите с години.

Сблъсъците разбира се напрегнаха и държавното управление, като опозиционното движение на Саад Харири “Мустакбал” призова за оставки и обвини правителството, че не може да опази гражданския мир. В интерес на истината, донякъде е така. В Северен Ливан от много време насам се създават крайни сунитски групи, които идват главно от средите на сирийските дисиденти. Една голяма част от тях виждат във въоръжените групировки единствена възможност за съпротива срещу властта в Дамаск, без да са привърженици на салафисткото направление в исляма. Още по-важно е, че град Триполи винаги е бил подвластен на ставащото в Сирия, която се намира на километри. Битките между про-Асад и анти-Асад групировки са ежедневие в крайните квартали, като често ливанската армия е неспособна да се справи с напрежението там. Задържането на Шади Маулауи се възприе от сунитското население в Триполи за провокация от страна на правителството на Микати-Слейман, което за момента пази по-скоро про-сирийска (про-Асад) позиция. Балансът е труден за опазване, имайки предвид социалната структура на ливанското общество, съставено от различни религиозни общности, които само до преди 20 години са преживели ужаса на гражданската война.

Какво се очаква през следващите дни в Ливан – не се знае. Със сигурност, обаче, песимизмът и омразата са по-силни от разума в тези страшни дни.