Горите ухаят на мутри и странни закони

Прекрасните български гори вече не ухаят на зелено, а на бензин от скъпи джипове и мастило от току – що подписани лобистки закони. Нека ви покажа няколко скрийншота направени между 23:00 и 00:00 ч., а след това ще продължа:

Това са заглавните страници на сайтовете на най-гледаните телевизии – БНТ, bTV, НОВА и TV7. Няма да се спирам на това какво се говори за всеки един от тези канали – въпрос на друг разговор е. Но можем да разграничим две двойки – НОВА и TV7, които явно са показали новината за протеста в София срещу измененията на Закона за горите, и БНТ и bTV (на btv.bg и на btvnews.bg), на чиито сайтове аз лично не видях информация за случилото се. От друга страна БНР присъстваха там и направиха репортаж. Защо е така и какво искат да кажат, онези, които крият информация – засега не знам и ще гадая.

И все пак… Може би сте чули, а може би не, заради спонтанността на протеста, но имаше над 2000 души насред центъра на София, Орлов мост, които блокираха движението, за да покажат позициите си относно безобразните промени в Закона за горите, [warning]станали известни като “поправките Витоша ски”, защото бяха изготвени под натиска на фирмата собственик на ски съоръженията над София[/warning]. [important]Законът вече позволява върху горските терени да се учредява право на строеж за ски писти, лифтове и други съоръжения без да се променя предназначението на земите.[/important]

Разбира се, има много други причини, които вярвам, че са водели присъстващите, включително и мен. Аз просто не харесвам правителството. Не ми допада и министър – председателят и, о Боже, казвам го открито. Поне докато имам свой блог. Антипатичен ми е и вътрешният министър, както и цялата борческа маса около му. Та, подобно на други в този ден, реших, че мога да му кажа “Честит рожден ден!” от улицата – заобиколен от протестиращи срещу мутренските закони.

Първо беше така – протестиращите седнаха на земята, за да изразят недоволството си и, за да не бъдат разпръснати от полицията:

А след минути стана това – полицията и жандармерията все пак приложиха сила и започнаха да арестуват наред. Така около 12 души бяха арестувани, а всички видяхме, че поне трима бяха ударени отделно. Мен ме бутнаха защото съм снимал, а на друг до мен му казаха: “Това ви чака и вас, защото е незаконен протеста”:

Протестът наистина няма разрешение да се състои, защото стана много бързо и целта му беше да покаже, че е по – добре за управляващите да се съобразяват. Но прилагането на сила се случи и през 2009 г., и през 2012, когато отново студентите го отнесоха, а Цветан Цветанов се изказа, че не бил използван целият наличен репресивен апарат:

А защо се случи протестът? Стана спонтанно, разпространи се във Фейсбук и през съобщения и SMS-и. Всичко стана (ядът) след изказване в парламента, че само няколко души протестирали и да не прави впечатление на никого. Е, стотици опровергаха това.

За протестът може да видите също снимки от : “Капитал”, “Дневник”, Darik, Pressclub (на чиито снимки май виждал как полиция е подпряла Иван Бедров?)