Русия, Китай и Иран участват в най-голямата маневра в Близкия изток

През последните няколко дни се дискутира пристигането на още два руски бойни кораба от Черноморския флот в пристанището Тартус на сирийското крайбрежие. Хиляди руски войници са също в готовност, а корабите станаха четири. Създаване на щит?

Руснаците казват, че искат да изкарат своите граждани от Сирия, но тогава за какво ще служат бойните кораби?

Можем да кажем, че външната намеса в Сирия вече е факт. Русия, заедно с Иран, вече нарушиха суверенитета на Сирия, като се разполагат сякаш на своя територия. Онова, за което говори президентът Башар Асад, че може да се случи на страната му, неофициално е факт. За никого не са тайна корабите край Тартус и иранските войници насред Сирия.

Медиите гръмнаха – най-голямата маневра в Близкия изток (тук, тук и тук): руски, ирански и китайски сили започват да се стичат край сирийски води. 90 000 войници, 400 самолета и 900 танка участват в първите сигнали за нещо огромно, което се очаква. Но какво ще е то, остава в тайна. В никакъв случай, обаче, не е случайно това струпване на войски и напрежение. Китай вече отправи молба да прекоси Суец, а Египет вероятно ще позволи това.

Изравняване на силите? Отправяне на предизвикателство срещу НАТО? Тепърва ще стане ясно. Засега се знае за всеобщи учения в Сирия между Иран, Китай и Русия.

Напреженитео в Сирия не стихва, ескалира в пъти. Въпросът вече не стои – дали има гражданска война – това е ясно. Ще има ли война? Това вече е друг въпрос. На срещата на Г-20 в Мексико Путин говори уклончиво, без нищо конкретно. Въпросителните стават все повече…

[warning]Update: сега се отрича за подобно учение – тук. Но защо тогава подобна информация излиза в официалната агенция ФАРС?[/warning]

Comments are closed.