Египет все още чака резултатите от изборите

Вече седмица мина от първите президентски избори след падането на режима на Хосни Мубарак и все още няма официални резултати. В страната е хаос, хората са вбесени, объркани и все повече

Фарук Султан, председателя на Висшата избирателната комисия и на Конституционния съд

подозрителни. Висшата избирателна комисия (ВИС) продължава да отлага обявяването на резултатите уж заради стотиците оплаквания за избирателни нарушения, които трябва да разследва. Не е ясно обаче защо това отнема толкова дълго, след като стотици оплаквания бяха подадени и повреме на първия кръг на вота, и по време на парламентарните избори през зимата, но и в двата случая комисията обяви резултати дотатъчно бързо. Дори и ако слуховете, че се готви фалшификация на вота да не са вярни, ВИС тъй или иначе създава излишно напрежение, което дестабилизира страната.

 

В същото време двамата кандидати се състезават да се самообявяват за победители. В края на седмицата се изредиха една след друга прес конференциите. В четвъртък Ахмед Шафик излезе пред журналисти след 2 часа закъснение с обичайната си кретенска поза и заяви, че е сигурен, че ще е следващият президент, но ще изчака резултатите все пак. Последва репетирано ръкопляскане и скандиране от групичката почитатели, на което той отговори: „Ако ви харесва, мога да го повторя.” Сештам се за поне една причина, поради която Египет трябва да предпочете Мохамед Морси пред Шафик: кандидатът на Мюсюлманското братство поне не прави циркове. Неговата прес конференция беше по-сериозна и се опита да успокои нарастващите обществени страхове, че е възможно ескалиране на ситуацията и избухване на насилие. Морси беше заобиколен от видни фигури, които обикновено са в опозиция на братството, включително Уаел Гонейм (основател на „Кулна Хелид Саид”), Ахмед Махер (движение „Шести април”) и Хамди Кандил (бивш член на „Коалиция за промяна” на Мохамед Ел-Барадей), който прочете изявление от няколко политически сили, договорили се за  разделението на властта с братството.

Паралелно с тези публични изявления на двамата кандидати, цяла седмица се чуват слухове, че военните се мобилизират. Наскоро четох, че даже и в Сохаг, в Южен Египет, подготвят наборниците в местния стадион. Не е ясно дали тази мобилизация е истинска или е опит да се изплашат хората или пък е просто преувеличена от медиите. Снимките, които циркулират по Фейсбук, на редици танкове, които се движат по

Една от заплашителните снимки на танкове, които се разпрастраняват в Фейсбук.

градските улици може да са от миналата година, когато армията навлезе в повечето големи градове за да „контролира” ситуацията. От горе на всичко военният съвет пусна поредното изявление (прочетено с дълбок застрашителен тон), в което казва, че съдебната система и ВИС трябва да се уважат и че въпреки че признава правото на хората да протестират, ще отговори на всяка заплаха срещу държавата (чети го ще ви ****** ако се репчите много по площадите).

В момента, страната е в пълна законова бъркотия, която и самите съдии и адвокати не могат да оправят. На 14ти юни Конституционният съд се произнесе върху законността на Парламента и го обяви за невалиден; военният съвет веднага издаде заповед той да се разпусне и депутатите да не се допускат до сградата. Това съдебно решение бе базирано върху неконституционалността на договореното между Мюсюлманското братство и военния съвет през есента на 2011, когато последните решиха да позволят на политическите партии да пускат кандидати и като независими, за да се съзтезават за  останалата 1/3 от местата. Братството естествено заяви, че решенито на съда е незаконно и че само национален референдум може да разпусне избрания парламент. Трябва да се разясни тук, че шефът на Конституционния съд, Фарук Султан, е и председател на ВИС; решенията на съда и на комисията не могат да се обжалват. Въпросният съдия е известен с това, че през 2010 произнесе за законни парламентарните избори, в които бившата Национална демократическа партия получи 80% след една от най-сериозните изборни измами в близките 20 години.

В същото време военният съвет публикува в държавния вестник втората си Конституционна декларация, в която си дава пълна власт да назначава своите лидери и министъра на отбраната, да определя бюджета си и да може да се меси в държавния, както и да има законодателни и изпълнителни права до избирането на нов парламент. Това естествено напълно окастря президентските правомощия и разрешава на армията да се меси в процеса по списване на новата конституция. С други думи, военният съвет няма да предава властта на президента на 1ви юли, както многократно обещаваха. Разни юридически лица вече се изказаха, че това е незаконно, включително и Тарек Ел-Бешри, адвокатът, който помогна да се състави първата Конституционна декларация, която беше приета чрез референдум през март миналата година. Той заяви, че армията няма право да си дава законодателни правомощия.

Писането на новата конституция в момента е до под кривата круша, защото не е ясно кой ще я пише. Фарук Султан преди 10 дни заяви, че въпреки разпускането на парламента, решенията му ще са в сила, което означава, че избраното преди 2 седмици ново Учредително събрание би трябвало все още да е ефективно. Други юридически експерти казват, че сега военният съвет има право да съставя ново събрание и да наложи законовата рамката, по която ще се работи. Генералите вече заявиха, че няма да дават на никого властта, докато няма нова конституция. Освен това от вчера се разпространяват сериозни слухове, че Братството и армията усилено преговарят за разпределение на властта, при което Морси да стане президент, но скорошните решения на съда и нова Конституционна декларация да останат в сила….Кога Египет ще заприлича на нормална страна с избран парламент, легитимен президент, цивилно правителство и конституция, един бог знае…