Проектът Watan Syria и разговор с активиста от Хомс, Мулхам Ал-Жунди

Watan (родина) е група, целяща да предостави подробна платформа за бъдещо развитие на гражданското общество в Сирия. Watan не се ограничава в членовете си – отворена е към всеки сириец, независимо от неговата религиозна или етническа принадлежност. Онова, което научих за проекта, ми разказа човекът, който го стартира. А за него няколко думи след малко.

Амбицията на групата е да бъде пионер в развитието на гражданското общество в Сирия и в предоставянето на възможност за диалог между различните идеи. Към момента има действат Медиен център, който съобщава за събития от арабските протести из целия арабски свят, както и за развитието на революцията в Сирия. Но проектът Watan е много повече.

Защо започна Watan? 

За създаването на Watan има множество причини, част от тях са и в основата на сегашния бунт в страната. Младите отсъстват от управлението, корупцията е голяма и това беше проблем, за който признаваше дори властта още преди години. Всеки, който е искал да издаде документ през администрацията там, знае за какво става дума. Наистина тежко. Увеличаващата се инфлация, която вече удря над 30% заради нестабилността, безработицата от над 50% при гражданите под и до 25 годишна възраст… Причини наистина много, но липсата на политически дебат е една от най-важните. Опитите да се създаде основата за гражданско общество през 2000-2001 година бяха прекратени със затварянето на т.нар. “клубове за дискусии”, които съществуваха по това време из цяла Сирия, а периодът беше известен като Дамаската пролет.

Watan се създава именно в момент, когато съдбата на Сирия е неясна. Целта на младите хора в организацията е да се създаде на първо време подходяща платформа, която да работи с всички области в страната, помагайки за постигане на исканията на жителите на тези области. По-голямата цел е да се подсигури участието на нови идеи в политическия дискутиране и определяне на важната роля на младото поколение в израстването на страната.

Като организация, създадена с такива цели, Watan има подготвени курсове за младежи от 7 до 17 годишна възраст, в които да се обясни разликата между авторитарна и демократична власт, какво определя свободата на словото и плурализма. Предвижда се създаването на Център за сирийски свободи, който да развива тези дейности. Изглежда ви сигурно утопично, но за всяко нещо има първи път . Има цели поколения, които не знаят друга власт от тази на Асад. Това означава приспиване на инстинктите на цяло общество – то е просто свикнало със статуквото, защото не познава другото лице.

Има идея също за създаване на Сирийски институт за изследвания и проучвания, който да се занимава с въпросите, стоящи пред обществото като икономика, култура, в който да се включат както сирийци от Сирия, така и хора от диаспората, завършили навън. Сирийският бизнес клуб ще се грижи пък за намирането на работа и пласирането на завършилите студенти на пазара на труда.

Защо ви разказвам това?

Мулхам с дете от Хомс – събират останки от падналите бомби.

Зад този проект стои едно лице, обединило около себе си други съмишленици, което от известно време ме държи в течение на проектите си и споделя какво се случва – Мулхам Ал-Жунди. Той е един от хората, които ми помагат в събирането на информация, както се казва “от мястото на събитието”. Той е от Хомс, град, станал печално известен с изсипаните върху него бомби и ракети, и е активист за човешки права. Участва в протестите в родния си град още от началото, пише новини и описва ситуацията в страната през Facebook и Twitter (@MulhamJundi), където за информацията му са се абонирали почти 7 000 души. Като добавим още над 2 000 абоната във Facebook и близо 4 000 приятели, аудиторията, която разчита на това, което пише, е голяма. А Мулхам е само на 27 години.

Разбира се годините нямат значение. Видяхме, че има много по-млади сирийци, занимаващи се с активизъм и документиране на дните на протести и аз ще се опитват да ви запознавам с някои от тях. Мулхам Ал-Жунди е един от тях. Самият факт, че създава проект като Watan Syria говори достатъчно.

В момента живее временно в Саудитска Арабия, принуден да избяга от родния си град Хомс, заради опасност за живота му. Член е на Революционния комитет на Хомс (Facebook страница), както и на Сирийския национален съвет. Предостатъчно, за да бъде арестуван, като мнозина други.

Това не е бункер, а магазин. Стените са подсилени, за да спират ударите на ракетите.

Трябва да се спомене, че активистите вътре в страната са игнорирани до някаква степен от “големите” в играта и това ми става ясно от разговорите ми с Мулхам. Въпреки, че това са хората, които снимат всеки един протест или престрелка, техните усилия остават в тайна, защото камерите са насочени към политиците. Може би затова наскоро активисти създадоха свой съвет, отделен от Националния съвет, който получи множество критики. При разговорите ми с различни активисти от Сирия разбирам, че мнозина не одобряват разделението, настъпило в сирийската опозиция. А имало ли е единство? За мен лично това е според въпрос – опозицията е все още слаба и липсва единна концепция. Създаването, споделя ми Мулхам, на Watan Syria е вид израз на несъгласието на младите сирийци с това, което се случва и виждат.

Дали наистина ще има успех подобен проект като Watan, тепърва ще се разбере.

Comments are closed.