Човешката цена на ударите с безпилотни самолети

Когато традиционните медии решават да покажат ударите на администрацията на Обама с безпилотни самолети в племенните райони на Пакистан и околните мюсюлмански страни, те са склонни да пренебрегват човешката цена на тези удари.

Думата “боец” и “войнстващ” често намира място в заглавието, но липсват имената на загиналите. Много хора, включително външният министър на Пакистан, заявяват, че безпилотните самолети са основна причина за покачване на антиамериканските настроения в голяма част от мюсюлманския свят. Удари с подобни летателни апарати се извършват редовно не само в Пакистан, но и в Йемен.

(обширно информация по темата – в блога на Noon Arabia

Докато администрацията на Обама твърди, че безпилотните самолети в Пакистан удрят точно и успешно, два нови доклада, един от  Станфордския университет, а друг от Columbia Law School (.pdf) разкриват, че се знае много малко за действителния брой на цивилните жертви, свързани с ударите.

Доказателствата, събрани в тези доклади са събрани след поредица от интервюта с хора от нападаните удари, хвърлящи сериозна сянка на съмнение върху законността на тези атаки от безпилотните самолети.

По коментар от Ахмед Шихаб Елдин, заедно с Наурийн Шах от Columbia Law School; Омар Шакир, съавтор и изследовател в проекта “Живот под безпилотни самолети”; Шахзад Акбар, пакистански адвокат, представляващ жертви на американските удари с безпилотни самолети; Змарак Юсефзай, съветник по сигурността.

 

Comments are closed.