Пометено културно наследство

Старите закрити пазари на Алепо, суковете, джамиите с над 1000 години история, са били свидетели на много конфликти. Били са разрушавани както от земетресения и пожари, така и от нашествия, като монголското. В последно време, обаче, културните паметници на Алепо са под обсада и небивало разрушение. По стечение на обстоятелствата, тези исторически места попадат насред фронтовата линия между бунтовници и правителствени сили.

Photo: Will Wintercross for the Telegraph

Пазя албум със снимки от 2010 година от Сирия. Вероятно това ще е последният ми спомен от Сирия такава, каквато я помня. Особено ценя снимките си от Алепо (Халеб), тъй като някои от улиците вече не съществуват, изчезнали под руините на сринатите от самолетите сгради. За мен тези фотографии са и нещо повече – емоция към историята на Сирия, за Дамаск, Босра, Алепо, Дараа. Не съм посещавал друго място досега с толкова много наситена с монументи и исторически пластове земя, както Сирия. И всичко това може да бъде унищожено в пламъците на безотговорността и насилието.

Британският вестник “Телеграф” стана първата медия, която показа пълната степен на увреждане на историческите паметници от боевете, чиито стени и основи са подложени на огън и бомбардировки. В подобни дни човек не обръща такова значение на историята, особено, когато наоколо загиват хора. Някой би казал, че да обръщаме внимание на културното наследство в момент, когато над 30 000 са жертви на конфликт, е наивно. Но в оцеляването на паметниците има нещо повече.

Голямата джамия, построена през 715 година сл. Хр. от халифите на Омаядския халифат, стои в момента зад бойната линия на правителствените сили, с изключение на два дни, в които този район беше контролиран от бунтовниците. Онези, които са посещавали града, знаят за какви улици и места става дума – с невероятна история, излъчване, но и малки и тесни. Битка тук означава пълно разрушение и дори най-простите видео файлове го показват. Местни жители съобщават, че е изгоряла библиотеката към джамията, съдържала стари книги. За хората, живеещи в тази част на Алепо, гледката причинява истинско страдание.

Старите средновековни фабрики, пазари, 1000-годишни джамии, медресета и къщи в момента са пред срутване, защото стените им поддават следствие на артилерийски и самолетен обстрел. От друга страна бунтовниците оставят следи от куршуми.

Двете страни се обвиняват един друг. Бунтовниците твърдят, че бомбардировките от правителствените изтребители са оставили най-много щети върху историческите паметници. Често старите стени биват ударени от куршуми, заради поставените от властите снайперисти в Стария град. На видео в Youtube се вижда как стените и прозорците на хан от 16 век, построен много изискано от династията на Мамелюците, са обгорели.  Местните хора заявяват, че войници на режима са подпалили сградите като отмъщение – режимът официално отрича. Онези, чиито магазини се намират в Стария град от над 120 години насам, вярват, че сградите могат да бъдат възстановени след като приключи конфликта, но е отворена рана, която трудно ще заздравее. ЮНЕСКО призова двете враждуващи страни да пощадят културното наследство на Сирия.

Явно никой не чува.