Съдебно дело срещу двама активисти в Саудитска Арабия

Мохамед Фахад ал-Кахтани

Процесът срещу саудитските активисти Мохамед Фахад ал-Кахтани и Абдула ал-Ахмед, продължава в Рияд. Изслушването в събота сутринта беше отворено за обществеността, на което присъстваха активисти, дошли да подкрепят за двамата подсъдими. Съдията не им позволи да използват своите телефони в съдебната зала, но много от тях написаха впечатленията си, след напускането на съда. Делото е отложено за след две седмици.

Според туитове и съобщения в социалните мрежи, мнозина вярват, че процесът е подигравка.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/agrni/status/267176487143235585″]

“Съдията, ответниците, присъстващите и наблюдатели, близо и далеч, знаем, че процесът е макет и присъдата е вече решена.”

Ал-Кахтани заяви, че процесът е част от кампания на Министерство на вътрешните работи, насочена срещу активистите. С новия министър начело, би било интересно да се види как МВР ще се откаже от делото, коментира блогърът Ахмед ал-Омран.

През септември “Амнести интернешънъл” призова саудитското правителство да се откаже от делото срещу Ал-Кахтани и Ал-Ахмед, тъй като явно се основава единствено на законната им работа да защитават правата на човека.

Правителството обвинява двамата активисти в множество дела, включително и основаването на нелицензирана правозащитна организация, поставяща под въпрос легитимността на управляващите. някои от обвиненията са:

 1. Опити да посадят семената на раздора и борби, които да разрушат верността към владетеля и неговия наследник, поставят под въпрос целостта и обиждат държавни служители.
 2. Поставят под съмнение почтеността и благочестието на членовете на Висшия съвет (Улема)- лъжливо обвиняват, че той е инструмент, одобряващ правителствените политики в замяна на финансова и морална подкрепа, като например в случай на забрана на улични протести.
 3. Обвиняват саудитската съдебна система за нейните регламенти и, че не е в състояние да достави правосъдие за нарушаване на стандартите, определени от ислямския шериат.
 4. Обвиняват саудитска съдебната система, че е несправедлива, че позволява изтезания и приема признания, изтръгнати чрез принуда.
 5. Обвиняват саудитския режим – несправедливо, че е полицейска държава, изградена върху несправедливостта и потисничеството, забулен в религията и с помощта на съдебната система се легитимира несправедливостта, за да продължи своя систематичен подход да се нарушават правата на човека.
 6. Подбуждане на общественото мнение, като обвиняват органите за сигурност и техните висши служители в потисничество, изтезания, убийства, отвличания и нарушаване на човешките права.
 7. Подстрекават международни организации срещу кралството.
 8. Съоснователи са на нелицензирана организация, която се опитва да се противопостави на държавната политика, разпространява разединение, разпространява обвинения срещу съдебната система, държавата и институциите на изпълнителната власт и висши служители в несправедливост и прегрешения; публикуват доклади в Интернет срещу държавата.
 9. Извършват подготовка, съхраняване и изпращане на това, което би могло да засегне общия ред, което е наказуемо по раздел 1, член 6 от закона за E-Престъпления.
 10. Описват разузнаването като незаконни милиции.
 11. Предоставят невярна информация като истински факти и ги предават на официални международни организации (ООН), която включва отчети, доставени на тези международни организации, противоречащи на истината и реалността, документирани в официални документи.

Ако бъде доказана вината им, може да ги очаква 5 години затвор. Двамата активисти са основатели на НПО-то Саудитска асоциация за граждански и политически права.