Кралско контранастъпление

Йорданският крал Абдула отдаде почит на силите за сигурност по време на посещението му при пострадалите служители в болницата: “Те са наши братя и синове, които показаха най-високо ниво на професионализъм, отговорност и мъдрост при справянето с последните събития”, заяви той.

Съобщено е за 57 полицаи, ранени по време на бунтовете миналата седмица, довели до смъртта на един активист. При посещението, което се смята за “кралско контранастъпление”, държавната информационна агенция Petra съобщи, че “племенни вождове и обществени лидери (не се споменават кои) също посетиха ранените служители.” Petra съобщава също, че са били изпратени изявления от “повече от дузина” племена от цялото кралство, в които те осъждат бунтовете и прицелването в силите за сигурност.

В друга новина Petra пише, че в Наур, на 30 км. югозападно от Аман, представители на местната общност са “споделили обяд с членове на силите за сигурност от местния полицейски участък”.

Междувременно Асошиейтед прес съобщава, че 89 души са били таксувани с “подстрекателство към насилие” и може да се изправят пред присъда от 15 години затвор. 39 души остават под въпрос.

Ройтерс има малко по-различна версия. Позовавайки се на съдебни служители, казва, че 130 демонстранти, много от тях юноши, са задържани за 15 дни и могат да бъдат обвинени в “подкопаване на властта, незаконно събиране и създаване на граждански размирици”. Според Ройтерс, ако бъдат доказани за виновни, младежите ще бъдат осъдени на 5 години затвор. Други са арестувани за “обиди към крал Абдула”.

Муса Абдаллат, адвокат по човешки права, цитиран от Ройтерс, казва, че хората са арестувани, за да се окаже натиск върху тях и да отстъпят от позициите си. Поставянето им в затвора заради политическите им виждания, води единствено до повече неудовлетворение, допълва Абдаллат.

Междувременно още протести бяха организирани в страната.