Накратко за протестите в Египет на 25 януари

 

101_0309
Площада “Тахрир,” снимка МПеткова
101_0316
Бетонната стена на ул Каср Ел-Айни, снимка МПеткова
101_0317
Баща и дъщеря на ул. Каср Ел-Айни, снимка МПеткова
101_0324
Портрета на Ом Калсум се развява на Тахрир, снимка МПеткова

Няколко десетки хиляди се стекоха днес на площада Тахрир от различни части на обширния Кайро, за да отбележат втората годишнина от Египетската революция и да протестират срещу Мюсюлманското братство и президентството на Мохамед Морси. Няколко шествия бяха формирани, най-големите откоито бяха тези  от Шубра и Мостафа Махмуд (Гиза).

Демонстрации и сблъсъци имаше и в други градове на страната, като особено ожесточени бяха в Александрия (която традиционно поддържа нивото на революцията, но винаги не се помества в новините и по интернет…), Суез, Исмалия и Махала.

Настроението на самия площад Тахрир не беше много екзалтирано, в сравнение с други протести, на които съм била. Успях да видя само една сцена, откоято се скандираха лозунги. Имаше както винаги много креативност в постерите и платната, които бяха опънали протестиращите, но имаше и някои странни явления като портрети на Насер, Садат и иконата на египетската музика Ом Калсум (предполагам нейното присъствие беше във връзка със скорошния скандал с изтриването на известната египетска феминистка Дория Шафик от учебниците по история, въпреки че самата Ом Калсум освен че е пяла, друго не е правила и не знам колко е била феминистка).

Появи се и някаква нова група с черни маски, които се наричат “Блак блок” (“черния блок”). Те преди никога не са били на никакви протести и не знам откъде изникнаха. Не вярвам да са същатата организация като в Германия и предпологам, че са някакви много надъхани младежи, които искат да се вартят насам-натам с маски, защото изглеждат много важни. Имаше съобщения днес, че уж те призовават за атака над държавни сгради. Не мога да го потвърдя, но това, което видях на Тахрир, е че всеки може да си купи черна маска за 5-10 паунда (2-3 лева) от уличен търговец и да си я сложи. И после като тръгне нанякъде, трескавите туитъри веднага съобщават, че са дошли “Блак блок.”

До късния следобед, докато бях на Тахрир, имаше хвърляне на камъни през двете беттонни стени, които отрязват улиците, които водяхт от площада към министерския съвет, парламента и министерството на вътрешените работи. Отвреме-навреме полицията отговаряше със сълзотворен газ.

След като си тръгнах скандирането и сблъсъците се усилиха, както и сълзотворния газ. В момента пред сградата на националната телевизия в района на Маспиро се води битка с охраната на сградата, която от миналата година вече прилича на крепост, опасана от огромна ограда и бодлива тел.

Преди малко голяма група протестиращи минаха през квартала Гардън Сити, за да заобиколят бетонните стени и да атакуват от другата страна на улицата Каср Ел-Айни, най-вероятно, за да се опитат да окупират парламента и министерския съвет. Първият им опит беше безуспешен, но сигурно ще се пробват пак.

До момента ранените са над 180 и преполагам, че до утре ще са много повече.