Лектор на конференция на LSE изгонен от ОАЕ заради мнение относно Бахрейн

Студенти протестират срещу донорството на LSE от арабски режими.
Студенти протестират срещу донорството на LSE от арабски режими.

Докато световното внимание е насочено към Египет, то в друга част на света – Залива – злоупотребите и тихата цензура са се превърнали в ежедневие, като кризата в Бахрейн, застрашаваща всички правителства в района, става причина за притеснение дори сред чужди граждани. Подкрепяно негласно от Великобритания, кралското семейство в малката арабска страна често си позволява да репресира онези, чието мнение не съвпада с политиката на официалните власти.

Лондонското училище по икономика (LSE), силно критикувано от правозащитни организации, заради връзките си с авторитарни режими, отмени конференция, която трябваше да се проведе на 24 февруари в Обединените арабски емирства, след като един от лекторите е бил върнат на летището в Дубай.

На конференцията на тема “Новият Близък изток: преход в арабския свят”, са поканени няколко видни изследователи на Близкия изток, включително професор Фауаз Жержес (LSE), професор Джуан Коул (Мичигански университет), професор Роджър Оуен (Харвард) и професор Уилям Куондет (Вирджински университет). Лекторът, на който е отказан достъп до ОАЕ, д-р Кристиян Улрихсен от LSE, е трябвало да говори за “Бунтът в Бахрейн: местни, регионални и международни перспективи”.

В своя Twitter акаунт, Улрихсен написа, че паспортът му е бил отделен от останалите му колеги на международното летище в Дубай.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/Dr_Ulrichsen/status/305004620130963456″]

Един час по-късно той сподели, че е качен на самолета обратно за Лондон. В следващите съобщения в Twitter съобщава, че името му се е появило в “черния списък”, но също и, че в последната минута му е било “препоръчано” да изхвърли доклада си за конференцията.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/Dr_Ulrichsen/status/305251058748370944″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/Dr_Ulrichsen/status/305249954945982464″]

Миналата година Улрихсен публикува критична статия (.pdf) за революцията в Бахрейн, която завършва с думите:

“Длъжностните лица в целия регион ще се опитат да спасят Ал Халифа (управляващото семейство в Бахрейн), поне засега. Но оцеляването им идва на много висока икономическа и политическа цена, и поляризира обществото, както никога преди.

Управляващото семейство реши да плува срещу течението на Арабската пролет, незаинтересувано от смислен политически компромис и разчита на чуждестранна защита като гарант на сигурността на режима, управляващите елити ще усвоят уроците на Ал Халифа по смачкване на опозицията за сметка на вътрешния и международния авторитет.”

След като се завръща от ОАЕ, Улрихсен е подложен на серия от злобни съобщения в Twitter от потребител, живеещ в ОАЕ, Джалал бин Тания. Конференцията е трябвало да бъде партньорско събитие между LSE и Американския университет в Шарджа.

Според BBC, ограниченията са били наложени от “високопоставени държавни служители на ОАЕ”. BBC пише:

“Към днешна дата LSE получава  £5,6 милиона (8,5 милиона долара) от фондация Emirates, финансирана от правителството на ОАЕ, но институцията отрече, че фондацията е участвала в  налагането на ограниченията върху конференцията.”

Като се има предвид предишната неудобна история на отношения с арабските режими, LSE вероятно няма възможност да отмени цялата конференция, а решава да изключи един от лекторите.  През 2011 година, LSE попада под ожесточени критики заради приемането на 1,5 милиона паунда от фондация “Кадафи”, начело на която седи синът на полковник Кадафи, Сайф, който придоби докторска степен в LSE при съмнителни обстоятелства.

Comments are closed.