Вятър на войната или просто театър

Кадър от видео, показващо израелския удар на Дамаск на 5 май.
Кадър от видео, показващо израелския удар на Дамаск на 5 май.

Всеки път, когато ситуацията в Близкия изток изглежда, че не може да придобие по-тъмен отенък, то се оказва обратното. Ако погледнем набързо събитията от последните две години, ще забележим следното: Сирия е въвлечена в кървава криза, няколко терористични организации смятат, че могат отново намерят поддръжници, Хизбулла в Ливан решава да изпрати стотици свои бойци, за да защитава статуквото, иранската Революционна гвардия се готви за същото, Турция пък трябва да гледа на няколко посоки едновременно, за да опази границите си с Ирак и Сирия, докато Йордания вече издъхва под тежестта на бежанската вълна. А сега, идва нов момент – Израел се включва в играта.

На 5 май сирийското правителство съобщи за нощен въздушен удар над военен изследователски център в Дамаск, извършен от Израел. От своя страна Тел Авив заяви, че са ударени боеприпаси за Хизбулла. При всички положения развитието на събитията показва най-значимото нарастване на напрежение от началото на сирийската криза, като днес виждаме възможност за междудържавен конфликт.

Най-малко 15 войници са били убити, а десетки други са в неизвестност след израелските удари, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Израелското правителство нито потвърждава, нито отрича атаката, причинила масивни експлозии по хълмовете над Дамаск, като това се смята за втората подобна атака за последните няколко дни.  На 2 май израелски самолети са атакували конвой, който според официалните източници е превозвал ракети за бойците на Хизбулла в Ливан. Тогава заместник-министърът на отбраната на Израел, Дани Данон, заяви че страната му няма да позволи при никакви обстоятелства “опасни оръжия” да попаднат в ръцете на Хизбулла. Това включва най-вече наличието на химическите оръжия, с които разполага Сирия и, които според Тел Авив, могат да бъдат пренасочени към Ливан.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Заявлението на официален Дамаск бе дублирано от Техеран като съобщението казва, че има възможност за отмъщение, но с оглед на мащаба на експлозиите в Дамаск, тези думи са по-скоро приглушен тон. Като превантивна мярка, обаче, Израел разположи части от противоракетната си отбранителна система в северната част на страната, за да се предпази от евентуални нападения.

Смята се, че операцията е била съгласувана със САЩ през поредица от дискусии между двете страни. Въпросът бе повдигнат и по време на посещението на американския президент Барак Обама в Ерусалим през март тази година. Според източници, участвали в срещите, американците са дали “зелена светлина”, предлагайки на Израел да направи това, само ако има сигурни сведения за оръжейни пратки, като в същото време ударите да не са големи, за да не се предизвика конфликт и реакция от страна на правителството в Дамаск. Анализаторът Бен Каспит напомня, че ситуацията много прилича на онази преди бомбардировките над сирийски цели в Дейр ез- Зор през 2007 година, когато Тел Авив атакува предполагаем ядрен реактор в източната част на Сирия, а в същото време се отделя много внимание на вероятните последствия и справянето с тях.

Събитията никак нямат само една страна. Със сигурност ситуацията сега е много сложна. От една страна Израел не иска химически оръжия да попаднат в ръцете на големия й враг – Хизбулла, от друга е страхът, че същите оръжия могат да отидат в Джабхат ал Нусра – организация, свързана с Ал Кайда, биеща се в момента срещу правителството на Башар Асад. От друга страна Сирия и Иран няма да оставят така да се развиват събитията, най-малко заради уронената им чест и фактът, че не са били засечени израелски самолети над самата сирийска столица.

Военната игра между Иран и Израел, защото смятам, че говорим именно за това, получи измерение в Сирия. По-рано това беше Ливан. Сега двете страни ползват всички пътища, най-вече през трети страни, за да се дразнят, предизвикват и нараняват. Мнозина сега се питат – хирургическа намеса ли беше това нападение над Дамаск от страна на Израел или става дума за нещо по-голямо? Тепърва ще разберем.

Междувременно цените на петрола на  6 май достигнаха 105 долара за барел, заради страховете, че израелския удар може да предизвика регионална война.