За Дайнов и “Десните идиоти”

off news desni idiotiПокрай тези избори, пък и покрай протестите през февруари, Евгений Дайнов изглежда стана любимец на нашите медии. Дайнов казал това, Дайнов казал онова. Въобще за всичко казал по нещо. Обикновено ги минавах тези заглавия без да се зачитам, но като видях статията “Десните идиоти” на страницата на Offnews реших все пак да я отворя, белким прочета как най-накрая един десен си признае срама. Започнах да чета и с неприятна изненада установих,  че Дайнов говори за “нас” и за “тях,” демек, той не бил от тези “десни идиоти,” които ни убеждавали, че “ГЕРБ са онази политическа десница, която трябва да подкрепим (т.е. срещу БСП), за да се спасим от комунистите, ДС и руснаците.”

Брей, абе не четох ли наскоро някъде, че той съветвал Бойко. Ето неговите собствени думи от 17 април тази година, публикувани пак в Offnews:

Кой от колегите ти му [на Бойко] даде този съвет? Защото очевидно е много добър политолог.

– Нямам ни най-малка представа. Големите политолози и социолози престанахме да си говорим с него. Аз последен, другите лека-полека изчезваха. Аз като най-наивен добряк винаги оставам последен, но аз престанах да си говоря с него февруари 2012 г. Оттам-насетне кой си е говорил с него, нямам представа. Но не сме големите имена. Може би има някой млад гений някъде. Ще го разберем кой е. Някой ще се изфука и ще се разбере кой е.”

Оказва се, че докъм февруари миналата година Евгений Дайнов сам е бил един от тези, които той описва като: “който е способен да вижда във физиономията на елементарна мутра лицето на десен политик е способен на всякакви самозаблуди.”

Нека да се върнем и по-назад във времето и да прочетем едно интервю на Дайнов за Vesti.bg от 2011, в което той настоява, че не поведенческият стил на Бойко застрашава свободата в България, а това, че  те “слабо пипали”. Въобще в цялото интервю си личи, че в съзнанието на Дайнов тогава Бойко въобще не е “елементарна мутра.”

Всички допускаме грешки и всички понякога оставаме заблудени, но хубаво е в такива моменти да си признаем, а не да се крием като шушумиги и да обвиняваме другите как били сгрешили. Наистина не му прави чест на Дайнов да се самоизключва от тези, които той нарича “десни идиоти.”

Comments are closed.