Здрасти, БСП

Максим Проданов

socialism-logoЗдрасти, БСП. Как сме? Как върви смяната на най-некадърното управление в историята на България?

Зле? Защо? ГЕРБ е главатарска, мутренска партия, водена от човек, определен от ЦРУ и американското посолство като човек, свързан с Румен Пашата, Маджо, както и със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини“. Човекът, назначил за министър на икономиката прокурист на EVN. Помните ли срещу кого бяха протестите през февруари? Човекът, който на втория ден на управлението си ни отказа от „руските проекти“ (Бургас-Александруполис, Белене и за малко от Южен поток), които биха донесли на България милиарди евро приходи и които мнозинството българи подкрепят. Човекът, който пропиля фискалния резерв. Човекът, без когото партията ГЕРБ не би могла да съществува.

Какво направихте с тази обратна къща от карти?

И какво всъщност направихте в първите си няколко седмици на управление, за да покажете, че сте по-чисти, по-компетентни, по-демократични и по-близки до исканията на улицата, от горепосочената мутренска партия? Дадохте доверие на хора, които очевидно и очевадно нямат доверието на българския народ. Медийният олигарх Делян Пеевски, който през последните 4 години чеса гърба на ГЕРБ, далеч не е единствен. За назначенията на ТИМ и КТБ в кабинета далеч по-умело от мен се изказа собственият ви кадър Татяна Дончева.

Това довежда до втория въпрос – за демократичността. Какво направихте с еретическите гласове в партията ви – Татяна Дончева, Георги Кадиев, Янаки Стоилов и др.? Заметохте ги под килима. Нищо, че са много по-уважавани от народа, отколкото Сергей Станишев. Под „народа“ имам предвид както леви, така и десни и нерешени избиратели. Много от хората, гласували за ГЕРБ, Атака, СДС, ДСБ, далеч не са „десни“ – те мразят разпада на държавата, на държавната индустрия и социалните услуги, мразят масовата приватизация и дивия капитализъм на прехода. Вие, БСП, за съжаление имате наследствен монопол в лявото пространство. Много хора гласуват за вас като роботи, защото няма друга лява партия с шансове за парламента. За благодарност – вие подкрепихте плоския данък, раздържавяването и концесиите, станахте едно неразделно цяло с дясноцентристките партии ДПС и НДСВ (RIP). Замисляли ли сте се, към трийсетината допълнителни мандата, които печелите в парламента чрез ДПС, колко мандата губите от негативния вот срещу Доган и Местан? Съветвам ви да си припомните изборните резултати от юли 2009 г.

Третият въпрос е за отношението ви към улицата. Сещате се – тази, която ви доведе на власт. Как успяхте да подходите толкова високомерно, толкова глупаво, да наречете протестиращите „лумпени“, да кажете, че не се сваляли правителства по този начин, само месеци след като правителството беше свалено по този начин? Как посмяхте да кажете, че протестите не трябвало да се отразяват в медиите?

И тъй като несъмнено в момента над милион социалисти си задават въпроса „Какво да правим, Максиме?“, моят съвет е следният. Подайте оставка. За предпочитане, направете го преди около две седмици. Със задна дата. И със същия назидателен тон, с който го направи Бойко Борисов след февруарските протести. Направете го на фона на оставката на председателя си Сергей Станишев. Той няма доверието на България. И най-важното. Слушайте улицата. Бях там, заедно с десетки хиляди българи, скандиращи „червени боклуци“ и „кой не скача е червен“. Не скандирах и не се правих на скачащ глупак, тъй като самият аз съм с леви икономически и социални възгледи. Между другото, бях и на скромното представление пред централата Ви, организирано от Георги Кадиев, на което отидоха повече полицаи, отколкото демонстранти. И в двата случая излязох за коренна промяна в системата. За изгонване на всички хора, спечелили неуважението на България, много от които – в БСП; за пряка демокрация, за мажоритарни избори, за Интернет гласуване, за прочее глупости, въртящи се в главата ми. Можете да се обзаложите, че протестиращите са също толкова разнородни в светогледите си. Но вие, политиците – БСП, ГЕРБ, Атака, ДПС, ДСБ, СДС и прочее, все някак успявате да ги обедините срещу себе си. Някои от нас искат лявото в България да се промени из основи. Ако това не стане, драги БСП, просто се разцепете, изчезнете и оставете път за истинска лява партия.

Comments are closed.